Achtergrond
EONOS

'Mona Keijzer is geloofwaardig als premierskandidaat voor de BBB'

foto: ANP Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mona Keijzer is geloofwaardig als premierskandidaat voor de BBB'

Mona Keijzer is wel geloofwaardig als premierskandidaat voor de BoerBurgerBeweging, zeg filosoof Sebastien Valkenberg in Langs de Lijn En Omstreken. "Keijzer heeft wel dat anti-establishementsentiment dat bij de BBB hoort. Ze was de kritische stem binnen het kabinet tijdens de coronatijd. Die tegendraadsheid past bij de partij."

Nieuwsforum over premierskandidaat BBB Mona Keijzer

Video niet beschikbaar

BBB schoof vrijdag de oud-CDA-politica Keijzer naar voren tijdens een bijeenkomst in Deventer. Tussen 2017 en 2021 was ze staatssecretaris van Economische Zaken. Premier Rutte ontsloeg haar, wat zelden voorkomt onder bewindspersonen, omdat ze openlijk kritiek uitte op het coronabeleid van het kabinet waar ze zelf deel van uitmaakte. In juli dit jaar brak ze met het CDA.

Mojo

Naast Keijzer presenteerde de BBB ook andere nieuwe mensen, Kamerleden Nicky Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink van JA21 en Lilian Helder van de PVV. Rik Rutten, parlementair journalist van NRC, denkt dat dit de BBB weer terug in de verkiezingsstrijd brengt. De partij won bij de provinciale verkiezingen, maar zakte de laatste tijd weg in de peilingen. Rutten: "Afgelopen tijd leek de mojo er wel een beetje vanaf, ook door de aankondiging van Pieter Omtzigt dat hij meedoet aan de verkiezingen. Eigenlijk kon Caroline van der Plas niet goed meer uitleggen waarom mensen nog op haar partij moesten stemmen."

Volgens Rutten laat de BBB hiermee zien dat ze een partij zijn om rekening mee te houden. "De BBB heeft nu een eigen premierskandidaat, weet mensen te binden van verschillende partijen en ze nemen een nieuwe positie in: ze zetten een stapje naar rechts."

Elodie Verweij, politiek watcher voor RTL, snapt Keijzer wel met haar keuze voor de BBB. Toch vindt ze de politica geen 'jobhopper'. "Ze is 34 jaar lid geweest van het CDA, en wierp na haar ontslag ook niet de handdoek. Ze was loyaal tot op het bot. Ze ging zelfs meeschrijven aan het Europese verkiezingsprogramma. Maar ja, als er dan zo’n kans voorbijkomt met eigenlijk hetzelfde verhaal als jouw partij. Dan kiest zij ervoor om van betekenis te kunnen zijn."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie