Achtergrond

Burgemeester Venlo: ‘Overheid moet verdienen aan wietteelt, niet criminelen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Venlo: ‘Overheid moet verdienen aan wietteelt, niet criminelen’

Meer dan 90 procent van de Nederwiet bevat resten van bestrijdingsmiddelen. Dat meldt het programma Foute Shit, dat vanavond wordt uitgezonden, op basis van RIVM-onderzoek. Nederland telt zo’n 140.000 dagelijkse blowers, die dus geen idee hebben wat ze roken. “We moeten die achterdeur nu eens goed regelen”, zegt Antoin Scholten, burgemeester van Venlo in Stand.nl.

De bestrijdingsmiddelen die criminele hennepkwekers gebruiken om hun miljoenenhandel te beschermen vormen een ernstig risico voor de volksgezondheid. Zo blijkt uit de uitzending. “Als je de wietteelt slimmer, reguleert kun je dit soort zaken beter handhaven”, vertelt Scholten.

Zijn grensgemeente ondervond de afgelopen jaren een hoop overlast door drugstoerisme. Nu verdienen criminelen geld aan het kweken van wiet. Het is beter als de overheid daaraan gaat verdienen.”

Luister Stand.nl met burgemeester Antoin Scholten terug:

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo over legaliseren wietteelt

Ouderdomsgebreken gedoogbeleid

Maar zijn partij, de VVD, is daar in Den Haag niet happig op. Scholten is teleurgesteld. “Het huidige kabinet had dit kunnen regelen.” Een verschil tussen theorie en praktijk, denkt Scholten.

“Je hebt de hardliners en je hebt de burgemeesters die elke dag met hun voeten in de klei staan.” Het Nederlandse gedoogbeleid viert zijn veertigste verjaardag, maar de Venlose burgemeester ondervindt elke dag de ouderdomsgebreken van dit beleid.

Met de bestrijdingsmiddelen in joints heeft Scholten een nieuw argument gevonden om de teelt zo snel mogelijk te reguleren. “Ik begrijp dat telers soms zelfs haarlak gebruiken om een slechte oogst te verbloemen.”

Ster advertentie
Ster advertentie