Achtergrond
BNNVARA

Wat moet je doen als je een huilbaby hebt?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet je doen als je een huilbaby hebt?

Stel je voor: na negen maanden zwangerschap blijkt je kind niet voor een roze wolk, maar voor een gigantische donderwolk te zorgen. In De Nieuws BV bespreken ervaringsdeskundige Rinske Wels en babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels de impact van een huilbaby.

De officiële definitie van een huilbaby is een baby die langer dan drie weken, drie uur per dag huilt. Maar, voegt journalist en ervaringsdeskundige Rinske Wels daaraan toe: "Als je het moeilijk vindt om met een huilende baby om te gaan, dan heb je ook een huilbaby." Wels had zelf een "klassieke huilbaby". "Het heeft een half jaar geduurd. Ik probeerde van alles en niks werkte." Later ontdekte Wels, mede dankzij babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels, dat juist het snelle afwisselen van verschillende methodes de problemen verergerde.

Ouders voelen zich niet gehoord

8 tot 13% van de baby's zijn huilbaby's en van deze groep is bij 95% van de baby's geen achterliggende medische oorzaak gevonden, legt Van Bloemen uit. "Dat doet ook pijn. Als je net ouder bent en je hoort dat er geen oorzaak voor is, dat maakt je onzeker." Wels herkent die onzekerheid. "Ik ging de deur niet meer uit en durfde niet de straat op te gaan met een huilende baby. Je wordt heel eenzaam", vertelt Wels.

"Veel ouders voelen zich niet gehoord", zegt Van Bloemen. "We gaan heel snel over tot adviezen. Praat erover en voor de mensen die geen huilbaby hebben: luister en ondersteun ouders." Er is geen gouden oplossing voor een huilbaby en dat probeert Wels ook uit te leggen in haar boek (Bijna) Nooit Meer Moe. "De zoektocht is ingewikkeld, neem daar de tijd voor en kijk naar de signalen van je baby."

Het huilen van een baby gaat door merg en been. Wels: "Ik stond aan de wieg en dacht, ik kan me zo goed voorstellen dat mensen een baby gaan schudden, of er een kussen op leggen. Ik heb het niet gedaan en schrok van de gedachte." Van Bloemen hoort dit van heel veel ouders.

Een trauma

Van Bloemen pleit voor een beleidsplan voor het gezin. "De baby wil heel veel voorspelbaarheid. Ik wil ouders op een lijn hebben, dezelfde manier van troosten, dezelfde manier van dragen. Dat is voor de baby heel geruststellend." Het vele huilen helpt niet om je als ouder te hechten aan je pasgeboren kind. Vermoeidheid speelt ook een rol, door vermoeidheid is het lastiger om de lichaamstaal van je kind te lezen en het vele huilen kan zelfs zorgen voor een trauma. Wels kan niet meer tegen babygehuil. "Ik loop de supermarkt uit. Nu het achter de rug is kan ik erover praten. Ik snap heel goed dat mensen een trauma houden."

Begrip, een steuntje in de rug en een flinke dosis humor: dat zijn de ingrediënten die je nodig hebt volgens Van Bloemen en Wels. "Ik geef eerlijke informatie en tips voor als het wat moeilijker gaat. Je bent niet alleen", zegt Wels. Van Bloemen voegt er aan toe dat humor het makkelijker maakt om een beetje afstand te nemen en de dag door te komen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie