Achtergrond
EONOS

Supermilitair deelt zijn levenslessen

foto: Sander Aartsfoto: Sander Aarts
  1. Nieuwschevron right
  2. Supermilitair deelt zijn levenslessen

Sander Aarts was teamleider bij de Special Forces van het Korps Mariniers. In zijn boek Niet te breken vertelt hij over de keiharde training en bloedstollende avonturen die hij meemaakte in zijn tijd bij defensie én de levenslessen die hij daar opdeed. Hij was te gast in Langs de Lijn en Omstreken.

Aarts heeft een indrukwekkend CV. Hij is opgeleid als marinier, commando, kikvorsman, sniper, medic, antiterreurspecialist en vrijevalparachutist. In zijn boek schrijft hij onder andere over de hoe hard de trainingen zijn die hij heeft ondergaan.

Dagenlang niet slapen, weinig eten, fysieke opdrachten, vele kilometers afleggen met bepakking en uren in koud water liggen. En dan is er ook nog de mentale ondervragingstraining, waarbij je als militair 'ontvoerd' wordt en onder druk gezet.

Toen Aarts zich meldde bij defensie was hij een piepjong en mager ventje dat veel blowde, dus het is opmerkelijk dat hij het zover heeft geschopt. Volgens de oud-militair komt dat vooral door de angst om op te geven. "Het idee naar huis te gaan en gezichtsverlies te lijden was groter dan de ongemakken daar."

Lessen

Zijn boek staat vol spannende avonturen. Bijvoorbeeld over hoe hij Talibanstrijders in Afghanistan uitschakelde, of hoe zijn parachute tijdens een vrije val niet open ging. Ook is er aandacht voor de afscheidsbrief die hij voor de zekerheid alvast aan zijn gezin schreef voordat hij op missie ging.

Met zijn boek en zijn levenslessen hoopt hij anderen aan het denken zetten. Hij roept daarbij op niet altijd voor comfort te kiezen. "Als iets voor jou ongemakkelijk voelt, ligt daar een kans om te groeien."

Aarts besloot uiteindelijk te stoppen bij defensie voor zijn gezin. Tegenwoordig geeft hij trainingen in mentale weerbaarheid en teamwork, geïnspireerd op zijn tijd bij defensie.

Luister hier het hele gesprek terug:

Sander Aarts deel 1


Sander Aarts deel 2

Ster advertentie
Ster advertentie