Achtergrond

Tour-podcast met Mart Smeets

foto: ANP / NPO Radio 1foto: ANP / NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Tour-podcast met Mart Smeets

Voor het eerst komt NPO Radio 1 met een speciale Tour de France-podcast, waarin Mart Smeets, Joost Vullings (AVROTROS) en Martijn Hendriks (NOS) dagelijks hun analyse geven over de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Luister hier de aftrap.

Het idee voor de podcast is ontstaan op de redactie van Radio EenVandaag, waar politiek analist Joost Vullings werkt en waar Mart Smeets regelmatig is te horen. Joost is groot liefhebber van de wielrensport. “Als de politiek in Den Haag stopt, start de Tour. Wat is het leven toch mooi als je daar dan dagelijks je zegje over mag doen samen met een icoon als Mart Smeets en met een kenner als Martijn Hendriks.”

Beluister hieronder de eerste aflevering van de podcast:

{podcast audio="50116" caption="#2 Wat staat boeman Froome te wachten?" }

Naar alle afleveringen

De Tour-podcast De Kopgroep praat de luisteraar elke ochtend bij over de etappe van die dag. Vullings: “Binnen tien minuten weet je genoeg om bij het koffie-automaat indruk te maken op je collega’s. Je hoort welke favorieten gaan voor de dagzege, een prachtige anekdote uit de rijke ervaring van Smeets en we peilen de sfeer in het peloton.”

Politiek op dunne bandjes

Martijn Hendriks reist voor de NOS mee in de Tour-karavaan. Mart Smeets en Joost Vullings volgen elke meter die de Tour de France aflegt door het Franse land. “De Tour is het grootste verhalenboek en tevens het mooiste sportevenement van de wereld”, stelt Vullings. Hij ziet paralellen met de politiek in Den Haag, waar hij dagelijks werkzaam is. “Wielrennen is politiek op dunne bandjes: een harde strijd tussen kopmannen, ploegenspel, valpartijen, winst, verlies, en vals spelen. Alleen is wielrennen is wel veel heroïscher.”

De dagelijkse Tour-podcast De Kopgroep van NPO Radio 1 staat dagelijks rond 11.00 uur online op www.nporadio1.nl/podcast en andere bekende podcast-platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie