Achtergrond

Waarom we massaal kijken naar de Royal Wedding

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we massaal kijken naar de Royal Wedding

We hebben er even op moeten wachten, maar morgen is het eindelijk zo ver: de mooiste dag uit het leven van de Britse prins Harry en zijn American beauty Meghan Markle. Het sprookjesachtige huwelijk is al wekenlang het middelpunt van de aandacht en vandaag kopten meerdere Nederlandse kranten erover: "Meghans vader komt niet naar de bruiloft." En: "Hoe gewaagd wordt haar jurk?" Waarom houden de media zich hier zo mee bezig en wat is de relevantie van het Britse huwelijk? Het werd besproken in het Mediaforum van Spraakmakers.

De magie van het koningshuis

Oud-PvdA kamerlid Keklik Yücel snapt wel waarom er zoveel aandacht is voor de Royal Wedding. "Ik kan me herinneren dat ik als jong meisje de hele dag naar het huwelijk van Diana heb gekeken en daarna heb ik ook echt verdriet gehad toen ze verongelukte", zegt ze in Spraakmakers. Volgens haar heeft het koninklijk huis toch iets magisch: "We hebben al zoveel naar nieuws, laten we dit soort magic ook tot ons nemen af en toe."

Maar een B-huwelijk

Ook te gast is Paul van Gessel, directeur van NH Media. "Ik denk dat Nederland af en toe even in katzwijm wil liggen", zegt hij. "Hoewel het eigenlijk maar een B-huwelijk is, omdat Harry de zesde troonopvolger is, is het wel een leuk verhaal. Harry is altijd zo'n gewone jongen geweest en hij heeft nu ook een gewoon meisje geschaakt." Volgens hem is dat ook een reden waarom we ons hier zo mee bezig houden: een gewoon meisje dat het tot een prinses weet te schoppen. "Welk meisje wil dat nou niet?"

Yoeri Albrecht, journalist en directeur van De Balie, is het hiermee eens. "Iedereen houdt van sprookjes en daar is niks mis mee. Het is prachtig om zo nu en dan eens weg te dromen, en laten we wel wezen: die tradities van het Engelse Koningshuis gaan terug tot diep in de Middeleeuwen."

Een bindende factor

Toch gaat de Royal Wedding ook wat verder dan alleen magie. Volgens Van Gessel brengt de Royal Wedding mensen dichter bij elkaar: "Engeland is een redelijk gepolariseerd land op dit moment, met die Brexit discussie. Het koningshuis, en in dit geval een mooi huwelijk en een mooie dag, is dan een bindende factor. Daar hebben mensen gewoon ontzettend veel behoefte aan."

Luister morgen om 12:30 uur naar NPO Radio 1: Winfried Baijens houdt de luisteraars op de hoogte van de Royal Wedding in Windsor Castle.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie