Achtergrond

Bram Peper wil dat politie weer onder Binnenlandse Zaken valt

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Bram Peper wil dat politie weer onder Binnenlandse Zaken valt

[KRO-NCRV] "De burgemeester kan orde en gezag niet optimaal uitoefenen nu de Nationale Politie naar alle waarschijnlijkheid onder het ministerie van Veiligheid en Justitie blijft vallen." Dat vindt Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam. "Het nieuwe kabinet had het weer onder Binnenlandse Zaken moeten plaatsen."

Vanmiddag presenteert de nieuwe coalitie onder leiding van premier Rutte het regeerakkoord. De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de veranderingen binnen de Nederlandse politiedienst. Van een uitgebreid regionaal systeem gingen de blauwe petten richting een Nationale Politie onder leiding van één korpschef. Waar de dienst eerder viel onder het gezag van de minister van Binnenlandse Zaken, is het nu geplaatst onder het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarnaast ging de hervorming gepaard met grote bezuinigingen.

'We wilden juist af van rijkspolitie'

Al eerder was er kritiek op deze constructie en, onder andere, de ChristenUnie en D66 pleitten er voor om de politie terug te plaatsen onder Binnenlandse Zaken. Zoals nu bekend is, gebeurt dat niet. Een kwalijke zaak vindt Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam, maar ook oud-minister van Binnenlandse Zaken.

Quote

Als burgemeester met de pet naar de korpschef gaan, dat is geen pretje

Peper

Peper: "Nu heeft de burgemeester wel het gezag en de plicht voor het zorgen voor een goede openbare orde, maar niks te zeggen over de politiemensen. Gezag dat centraal is, wint het altijd van de mensen die in het veld opereren. Het is geen fijne positie om als burgemeester met de pet langs te moeten bij een korpschef die toch meer op afstand staat. Dan kom je in de rijkspolitiesfeer die we vroeger hadden en daar wilden we juist vanaf."

"De openbare orde is een taak van het bestuur. Daarom moet de politie weer onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vallen. De positie van de burgemeester komt door de constructie zoals hij nu is in de verdrukking", aldus Peper.

Vanmiddag om 1 uur presenteren CDA, ChristenUnie, D66 en de VVD het regeerakkoord

Beluister hier het volledige gesprek met Bram Peper.

Een gesprek met Bram Peper

Ster advertentie
Ster advertentie