Achtergrond
PowNed

Willem Kool over Koning Charles: 'Een bijzondere, warme en vooruitstrevende man'

foto: Bron AFP, ANP Fotograaf MARCO BERTORELLOfoto: Bron AFP, ANP Fotograaf MARCO BERTORELLO
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem Kool over Koning Charles: 'Een bijzondere, warme en vooruitstrevende man'

De regie was onberispelijk en de kinderen zongen als engelen! Er was niets mis met de decors, de muziek was fantastisch, de kostuums waren magnifiek, de teksten indrukwekkend en de hoofdpersonen verspraken zich niet één keer. Maar: was het genoeg? De kroningsceremonie van vandaag moest veel vertellen en veel verhullen. Een koning moest zijn bestaansrecht bewijzen, verdeeldheid in land en familie moesten verstommen en kritiek moest verbleken.

De kus

Een van de opvallende momenten tijdens de ceremonie was de kus op de wang die Prins William aan zijn vader gaf. Voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor de Telegraaf Willem Kool: "Eigenlijk was de bedoeling, volgens het draaiboek, dat er een handkus zou worden gegeven, maar hij kuste hem op zijn wang, dat was een bijzonder moment." Wat ook opviel was dat alleen de 'working royals' op het balkon stonden tijdens de balkonscène. Dit was de reden dat Prins Harry er niet bij stond.

De afwezigen vrouwen

Twee afwezigen vrouwen leken aanwezig in geest: Diana en Meghan, vanwege de aandacht voor liefdadigheid, burgerlijk engagement en de nadruk op diversiteit en inclusie.

Hoewel Meghan in Amerika verblijft bij haar kinderen, is haar aanwezigheid tijdens de ceremonie voelbaar door de nadruk op diversiteit en inclusie. Kool: "De hele ceremonie, inclusiever dan dit, kun je het eigenlijk niet krijgen."

Kan de nieuwe Koningin wel tippen aan deze vrouwen? Kool: "Camilla heeft nu, doordat ze Koningin is geworden, Diana van het toneel gespeeld. Charles had nooit met Diana moeten trouwen. Camilla was altijd al zijn jeugdliefde en die fout is nu hersteld."

Ontmoeting met Charles

Ondanks dat Willem Kool van tevoren was opgedragen om niet over zijn ontmoetingen met het Britse Koningshuis te praten, heeft hij toch destijds een hele pagina over zijn ervaringen gepubliceerd in De Telegraaf. Dit leidde tot kritiek van de Britse ambassadeur. Kool: "Dus toen belde de Britse ambassadeur op en die zei 'Meneer Kool, wat heeft u nu toch allemaal gedaan? Schande u lapt alle afspraken aan uw de laars, dat kan toch echt niet? We nodigen je nooit meer uit.' En toen eindigde hij het gesprek met: 'His Royal Mayesty was very pleased.' "

Kool is er van overtuigd dat Charles een goede koning is: "Hij komt bij mij over als een bijzondere, warm geïnteresseerd, een vriendelijk, intelligente en ook best wel vooruitstrevende man. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij een hele goede koning zal worden. Hij weet namelijk dat de wereld heel erg is veranderd."

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 6 mei 2023. Met Josephine Rombouts, kunsthistorica en schrijver over de Britse high society, live vanuit het graafschap Dorset in Zuid-West Engeland, Sarah Zadeh, advocaat gespecialiseerd in tech, Professor Désirée van Gorp, Nyenrode Business universiteit. De man op afstand was voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor de Telegraaf Willem Kool.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie