Achtergrond
EONOS

'Nieuw type verzekering voor voetballers is nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuw type verzekering voor voetballers is nodig'

Ontwikkel een nieuw soort verzekering voor voetballers. Dat is het pleidooi van advocaat Arvin Kolder, die al jarenlang een juridische strijd voert om de medische kosten van zijn client Trienko Smit vergoed te krijgen en daardoor op dit idee kwam. Smit verloor na een tackle op het voetbalveld zijn been en zag zijn leven compleet veranderen. Kolder doet zijn plan uit de doeken bij Langs de Lijn En Omstreken.

Smit stond op het punt een doelpunt te scoren voor zijn club FVV uit Foxhol, toen hij een tackle op zijn standbeen te verwerken kreeg. De charge was hard - en na een lang medisch traject vol complicaties werd uiteindelijk besloten om zijn onderbeen te amputeren. Het heeft Smit's leven totaal veranderd en heeft hem ook financieel vlak stevig geraakt. De medische kosten worden niet volledig gedekt door de collectieve ongevallenpolis die de voetbalbond momenteel hanteert. "Dat gaat tot 37.500 euro," legt Arvin Kolder uit. "Mijn cliënt heeft aanzienlijk meer kosten gemaakt dan dat."

Pogingen om de kosten te verhalen op de speler die de tackle in heeft gezet hebben vooralsnog ook nog niets opgeleverd. Kolder: "Vorig jaar besloot de rechter dat het geen onrechtmatige tackle was en dat de speler niets verweten kon worden. Daar gaan we nog tegen in hoger beroep op korte termijn."

Het traject van Smit heeft Kolder doen besluiten een alternatief voorstel op papier te zetten. "Op dit moment is er geen goede verzekering die de letselschade dekt wanneer je een ernstige blessure oploopt. Stel je nou voor dat we een nieuw verzekeringsproduct ontwikkelen, waar ieder lid van de voetbalbond voor een betaalbaar bedrag onder kan vallen, die dat wél dekt."

Als het product van Kolder in het leven zou worden geroepen, dan kunnen de medische kosten van voetballers die een blessure oplopen met zoveel impact daaruit betaald worden. En ook op juridisch vlak lost een polis als dit veel op. "Je bent dan verzekerd ongeacht de vraag wie er aansprakelijk is. De lastige en belastende discussie over schuld tussen 'slachtoffer' en 'dader' valt dan weg. Dat is immers binnen het amateurvoetbal - bij gebrek aan beelden - een hele moeilijke kwestie."

Veelbelovend plan

De Vakbond voor Contractspelers, VVCS, reageert bij monde van voorzitter Danny Hesp positief op het idee. "Het is een hele interessante optie voor amateurvoetballers. Het hele traject van aansprakelijkheid, van letselschade, is gewoon een heel lastig traject. Ik heb er persoonlijk ingezeten met een beenbreuk - dat moet veel simpeler en dan is dit een hele interessante optie."

De VVCS is zoals de naam al aangeeft vooral de belangenorganisatie voor het betaald voetbal, maar wil zich ook hard maken voor de amateurs zegt Hesp. "We willen dit zeker meenemen in ons volgende gesprek met de bond."

Reactie FIFPro (internationale vakbond van professionele voetballers):

"Het voorstel van Arvin Kolder ziet er veelbelovend uit. Het kan een oplossing zijn voor zwaargeblesseerde spelers die het financieel niet aankunnen om onzekere, slepende rechtszaken aan te gaan. FIFPro is blij met iedere maatregel die spelers kan beschermen. We zien dat het voorstel in Nederland toepasbaar is, maar vragen ons wel af of het elders in Europa of zelfs wereldwijd bruikbaar is. Daarvoor zou het aangepast moeten worden aan de wetgeving in andere landen."

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) reageert terughoudend. Aan Langs de Lijn En Omstreken laten ze weten: "We werken er op onze eigen manieren aan om het voetbal zo plezierig, spannend, schoon en veilig mogelijk te houden. Daarin past voor zover we het overzien wat ons betreft geen nieuwe visie op het verzekeren tegen ongevallen op het voetbalveld. Dat laten we liever aan de specialisten over."

'Ontwikkel een nieuw soort verzekering voor voetballers'

Ster advertentie
Ster advertentie