Achtergrond

Hoofdredacteur Het Parool over Van der Laan: 'een man zonder kouwe kak'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdredacteur Het Parool over Van der Laan: 'een man zonder kouwe kak'

[KRO-NCRV] Eberhard van der Laan zal herinnerd worden als een man "zonder kouwe kak", aldus Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool.

"Ondanks dat je weet dat het eraan komt, schrik je toch als je hoort dat hij is overleden", zegt hoofdredacteur Ronald Ockhuysen van Het Parool. "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat, in nagedachtenis van de burgemeester, Amsterdam écht voor alle Amsterdammers blijft?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ockhuysen ontmoette Van der Laan voor het eerst tijdens de verkiezing van de 'Amsterdammer van het Jaar'. "Eberhard kwam altijd heel vroeg, hij vond de verkiezing belangrijk en leuk. Hij rookte toen nog als een schoorsteen dus vaak bespraken wij belangrijke zaken in het rookhok. Maar waar we het ook vaak over hadden was Ajax."

Gevreesd in de gemeenteraad

Van der Laan zal herinnerd worden als een man "zonder kouwe kak", aldus de hoofdredacteur van Het Parool. "Hij was een calvinist die graag dingen wilde veranderen en die zich makkelijk begaf in alle lagen van de bevolking. Al kon hij ook dominant zijn en werd hij gevreesd in de gemeenteraad. Hij kwam ermee weg, omdat je bij Van der Laan altijd voelde dat hij écht oprecht was."

Van der Laan groeide in korte tijd van advocaat naar minister naar burgemeester. Toch was hij er de man niet naar om daar hoogdravend over te doen. Symbolisch voor zijn bescheidenheid is een gesprek dat Van der Laan had in het voormalige NCRV-programma Casa Luna. Hem werd, onder andere, gevraagd hoe hij zo snel carrière had gemaakt. "Ach", antwoordde Van der Laan. "Dat waren gewoon de omstandigheden."

In het harnas gestorven

Eberhard van der Laan hield van hard werken. Het is dan ook niet gek dat hij pas kort voor zijn dood aftrad als burgemeester. Ockhuysen: "Je hebt twee soorten mensen. Mensen die na of tijdens hun ziekte denken: het is wel best, ik geniet van het leven. En je hebt mensen die nóg harder gaan werken. Van der Laan had die innerlijke behoefte. Hij is in het harnas gestorven."

Luister hier het naar gesprek met Ronald Ockhuysen:

Ronald Ockhuysen over van der Laan

Ster advertentie
Ster advertentie