Achtergrond

Waarom mag Jinek niet gewoon door?

foto: ANP/BAS CZERWINSKIfoto: ANP/BAS CZERWINSKI
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom mag Jinek niet gewoon door?

Vanavond is voorlopig de laatste uitzending van Jinek, de dagelijkse talkshow op NPO 1. Vanaf maandag zal Jeroen Pauw zich bij haar voegen voor een verkiezingstalkshow en daarna komt Pauw weer terug. Jinek scoorde goed, dus de verwachtingen voor Pauw zijn hoog gespannen.

Het aantal uitzendingen dat de magische grens van één miljoen kijkers heeft behaald staat sinds 1 januari op elf. Tot januari stond de teller op slechts één. Gemiddeld keken er 400.000 mensen meer dan vorig seizoen.

Het record is de uitzending waarin Patricia Paay te gast was, vlak nadat een sekstape uitlekte; hier keken meer dan anderhalf miljoen mensen naar.

Optimistisch

"Het programma heeft een vrolijke uitstraling", stelt René van Dammen, kijkcijferexpert van de NPO. Hij analyseert het succes van Jinek en ontdekte dat kijkers de sfeer van de talkshow waarderen. "Ondanks dat er hele zware onderwerpen worden besproken, heeft het programma een redelijk optimistische toon." Dat verklaart volgens hem deels het succes de talkshow.

Ook de mengeling tussen verschillende onderwerp doet het goed: het begint met het nieuws van de dag en men eindigt met een wat luchtiger onderwerp. Kijkers waarderen dat.

Omroeppolitiek

Het succes van Eva Jinek doet de vraag rijzen waarom ze nu weer plaats moet maken voor Jeroen Pauw. In het Mediaforum op NPO Radio 1 denkt columnist Marianne Zwagerman het wel te weten: "Het is allemaal omroeppolitiek!" zegt ze. Eva Jinek werkt voor KRO-NCRV, terwijl Jeroen Pauw voor BNN-VARA werkt. "De VARA moet ook weer even aan de beurt komen...", aldus Zwagerman. Ze vindt dat slecht, omdat er geen rekening wordt gehouden met de kijkers.

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis, die ook in het Mediaforum zit, is het daarmee eens: “Er is iets wat werkt, de kijker waardeert dat, en dan ga je ermee stoppen. In een bedrijf zou dit nooit gebeuren.”

Samen

Vanaf maandag slaan de twee talkshowshosts de handen ineen voor een talkshow rondom de verkiezingen. Dit programma heeft de titel Pauw & Jinek. Het zal, net als Pauw en Jinek, dagelijks om 23.00 uur worden uitgezonden op NPO 1.

Bekijk hier het Mediaforum met Marianne Zwagerman en Hans Nijenhuis:

Ster advertentie
Ster advertentie