Achtergrond
EO

Respect voor sperma

foto: Fragment uit een video waarin een lesbisch stel aandacht vraagt voor het probleem.foto: Fragment uit een video waarin een lesbisch stel aandacht vraagt voor het probleem.
  1. Nieuwschevron right
  2. Respect voor sperma

Columnist Max Pam vindt de campagne 'Mag ik je kwakkie dan' vulgair. "Moet je je voorstellen dat mannen zoiets zouden zeggen over de baarmoeder van vrouwen, dan is het huis te klein", zei hij in Dit Is De Dag. Presentator Tijs van den Brink merkte op dat Pam oproept tot meer respect voor sperma.

Video niet beschikbaar

De campagne #magikjekwakkiedan is gestart door twee lesbische vrouwen die het kwalijk vinden dat zij hun eigen vruchtbaarheidsbehandeling moeten betalen. Eerder vergoedde de zorgverzekeraar die behandeling wél voor lesbische en alleenstaande vrouwen die zwanger willen worden van een zaaddonor. Het inbrengen van donorzaad kost per keer 840 euro, exclusief de kosten van het zaad.

Max Pam vindt dat de overheid terecht voorzichtig is met het vergoeden van dit soort dingen. "De overheid wordt gevraagd om te betalen voor de wensen van individuen. Je kunt je afvragen: waarom betalen mensen het niet zelf?"

Sara Coster van het platform Meer Dan Gewenst voor LHBT-ouders vindt dat de behandelingen zo snel mogelijk weer vergoed moeten worden. Niet iedereen heeft recht op een kind, maar wel het recht op een behandeling om te proberen een kind te krijgen, vindt zij. "De pijn van een onvervulde kinderwens is heel groot."

Moet vruchtbaarheidsbehandeling voor lesbische vrouwen vergoed worden?

Ster advertentie
Ster advertentie