Achtergrond

Ben jij gevaccineerd? ‘Mensen hebben een diepe behoefte om dit te weten’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben jij gevaccineerd? ‘Mensen hebben een diepe behoefte om dit te weten’

Vanwege privacywetgeving is niemand verplicht aan een ander te vertellen of hij gevaccineerd is tegen corona. Toch wil een meerderheid van de Nederlanders dit graag weten. Hoogleraar Arie Dijkstra legt bij Spraakmakers uit dat deze behoefte diep verankerd ligt in de mens. "Het is een vorm van overleven."

Evolutie

De behoefte om te weten of iemand gevaarlijk is, is evolutionair bepaald en gaat miljoenen jaren terug, legt hoogleraar sociale psychologie Arie Dijkstra uit. "Mensen die in het verre verleden goed opletten en afstand hielden, hebben meer nageslacht gekregen dan mensen die naïef waren en helemaal niet opletten of iemand besmettelijk over gevaarlijk was."

Wat grof gezegd overblijft is een populatie die de diepe behoefte heeft om in te schatten of de ander gevaarlijk is. Met name over dingen die je niet kunt zien, zoals het coronavirus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwsgierigheid

Filosoof Stine Jensen begrijpt heel goed waarom mensen van de ander willen weten of ze gevaccineerd zijn. Ze vindt die nieuwsgierigheid ook heel gezond. Volgens haar proberen mensen in een onzekere situatie, zoals bij een pandemie, zichzelf meer zekerheid te verschaffen. "Soms win je ook informatie in bij de ander om te weten hoe je zelf moet handelen."

De filosoof noemt de vraag of mensen gevaccineerd zijn voor ons allemaal belangrijk. "Het is in het belang van ons allemaal, omdat we ook een bepaalde vaccinatiegraad moeten halen."

Geen recht

Jensen – die zelf Deens is – zegt geen opener land dan Nederland te kennen. "Op Instagram zie je al die armen van mensen die uit zichzelf delen dat ze gevaccineerd worden. Ook mensen die dat niet doen delen dit graag."

Toch vindt ze het een stap te ver om mensen te verplichten deze informatie te delen. "Het gaat over de grens als je meent dat je het recht hebt om dit van de ander te weten, dat is niet zo."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie