Achtergrond
KRO-NCRV

Homeopathische vaccinaties: 'Geen enkel bewijs dat het werkt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Homeopathische vaccinaties: 'Geen enkel bewijs dat het werkt'

Homeopaten prijzen onbewezen middelen aan als alternatief voor het rijksvaccinatieprogramma. Dat ontdekte onderzoeksprogramma De Monitor, die hier vanavond een uitzending aan wijdt. De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) roept de gezondheidsinspectie nu op in actie te komen. "Er is werkelijk geen enkel bewijs dat het werkt", zegt kinderarts Károly Illy in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Verschillende homeopaten in het land beweren dat homeopathische profylaxe (HP) een effectief alternatief is, maar dan zonder vervelende bijwerkingen. Een prik is niet aan de orde. Bepaalde stoffen worden aangelengd met water en zijn als kleine korrels of druppels in te nemen.

Bewijs ontbreekt

Kwalijk, meent Sietze van Loosdregt die voor De Monitor in de wereld van homeopathische alternatieven voor vaccinaties dook. Károly Illy, kinderarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, sluit zich hier bij aan. "Als er korreltjes zouden zijn die een prik kunnen voorkomen, zouden wij de eersten zijn die dat omarmen. Hoe mooi zou dat zijn? Maar er is werkelijk geen enkel bewijs dat het werkt."

Quote

Als er korreltjes zouden zijn die een prik kunnen voorkomen, zouden wij de eersten zijn die dat omarmen

Karoly Illy

Medische claims

Bij homeopathische producten mogen er geen onbewezen medische claims gedaan worden. Maar volgens Van Loosdregt gebeurt dit wel degelijk. Ook enthousiaste ouders die verkondigen dat het alternatief daadwerkelijk werkt, zijn een gevaar. Dat zij gespaard blijven voor de mazelen en kinkhoest is niet te danken aan de korrels, meent de kinderarts. "Die kinderen worden niet ziek dankzij heel veel ouders die hun kinderen nog wel laten vaccineren."

Spreekkamers

Toch baart het bestaan van de homeopathische middelen Illy op zich geen zorgen. Voor hem draait het vooral om de in zijn ogen gevaarlijke boodschap die verkondigd wordt. Een verontrustende gedachte is het, meent Illy, als ouders in spreekkamers horen dat ze net zo goed korrels kunnen geven. "Dat is gewoon onjuist en gevaarlijk."

Quote

We zijn niet voor niets ooit begonnen met vaccins

Karoly Illy

Ook moet het gevaar van kinderziektes zoals de mazelen niet onderschat worden. Het is helemaal niet onschuldig, meent Illy. "Kinderen gaan dood aan kanker, maar als de vaccinatiegraad teveel daalt gaan kinderen ook dood aan de mazelen of kinkhoest. We zijn niet voor niets ooit begonnen met vaccins. Daar moeten we niet lichtzinnig over denken."

De Monitor: Vaccinaties en homeopathie is vanavond om 21.25 uur te zien op NPO2.

Ster advertentie
Ster advertentie