Achtergrond

GroenLinks wil eigen risico in de zorg afschaffen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks wil eigen risico in de zorg afschaffen

'Ziek zijn is geen eigen risico en het effect van het eigen risico is dat mensen zorg gaan mijden.' Daarom moet het eigen risico in de zorg worden afgeschaft. Dat zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver vandaag in De Ochtend op NPO Radio 1.

Aan dat afschaffen hangt wel een prijskaartje van 3,7 miljard euro. Klaver zegt dat het niet betekent dat de zorg duurder wordt, het gaat volgens hem om de manier waarop we het betalen. "Die 3,7 miljard laten we nu betalen door mensen die ziek zijn en eigenlijk vind ik dat niet eerlijk. Ik zeg: dat zouden we met z’n allen moeten betalen."

Dat kan volgens de GroenLinks-leider op verschillende manieren, bijvoorbeeld door zwaardere belasting op vermogen en bedrijfswinsten. Ook de aanpak van belastingontwijking kan geld opleveren.

'Mensen kunnen het niet betalen'

Het eigen risico is ooit ingesteld om mensen bewuster te maken van de zorg, zodat ze niet zomaar naar de dokter gaan. Nu blijkt volgens Klaver dat mensen vooral zorg mijden omdat ze het niet kunnen betalen. "Je portemonnee bepaalt nu of je wel of geen zorg krijgt."

Morgen presenteert Klaver zijn volledige verkiezingsprogramma, dat hij ziet als een aanval op de ongelijkheid en de tweedeling in Nederland. "We moeten voor elkaar zorgen en soms lijken we dat een beetje vergeten."

'We pakken Rutte'

De GroenLinks-leider vindt dat premier Rutte een prachtig podium had bij Zomergasten. "Al zetten ze premier Rutte 24 uur op televisie, het maakt me geen zak uit," zegt Klaver vol vertrouwen. "We gaan hem pakken dit keer. Beste Mark, maak je borst maar nat. Dit worden stevige verkiezingen en we komen achter je aan."

Ster advertentie
Ster advertentie