Achtergrond
KRO-NCRV

Joël Voordewind: 'Asielzoekers die hier zijn om criminaliteit te bedrijven, moeten de bajes in'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joël Voordewind: 'Asielzoekers die hier zijn om criminaliteit te bedrijven, moeten de bajes in'

"Als we niet de goede cijfers krijgen, kunnen we ook geen maatregelen nemen." Joël Voordewind reageert op het nieuws dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie zaken als zware mishandelingen, zedenzaken en (pogingen tot) moord en doodslag onder het kopje 'overig' te hebben geplaatst in het rapport.

Verdoezeling of gewoon onhandig? Voor Joël Voordewind van de ChristenUnie is een ding duidelijk: het kabinet onderschat de problematiek rondom criminaliteit rond asielzoekerscentra. "Dat blijkt wel als we als kamer niet de juiste informatie krijgen."

Ook worden volgens Voordewind de signalen uit gemeente die problemen ondervinden met criminele asielzoekers, zoals in Ter Apel en Weert, niet opgepakt.

Onkunde

Burgermeester Jos Heijmans van Weert vreest dat het vooral onkunde is van het kabinet. "Het huidige probleem is dat er niet wordt opgetreden tegen criminele vluchtelingen." Ook het plaatsen van criminele vluchtelingen in zogenaamde aso-azc’s, werkt niet.

Die centra zijn alleen bedoeld voor vluchtelingen boven de 18, terwijl er in de groep onder de 18 ook criminelen zitten. Bovendien moeten volwassenen zelf medewerking verlenen om daar naar toe gebracht te worden. "Als ze weg willen, mogen ze ook weer gaan. Dat helpt niet", zegt Heijmans.

'De bajes in'

Voordewind gaat nog een stapje verder. "Het gaat hier niet om mensen die uit zijn op een status. Het gaat om mensen die hier zijn om criminaliteit te bedrijven. Die mensen moeten gewoon de bajes in." Hij benadrukt dat 'echte' vluchtelingen wel geholpen moeten worden. Overigens ondervinden die 'echte' vluchtelingen volgens Heijmans ook overlast van het groepje criminele vluchtelingen.

Over het gevolg van de actie van het ministerie zijn Voordewind en Heijmans het eens: het draagvlak voor vluchtelingen in Nederland wordt op deze manier alleen maar kleiner.

Stand.nl: Het kabinet onderschat de criminaliteit rond asielzoekerscentra

Ster advertentie
Ster advertentie