Achtergrond
MAX

Behandelingen testen op je 'digitale tweeling' binnenkort misschien werkelijkheid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Behandelingen testen op je 'digitale tweeling' binnenkort misschien werkelijkheid

Een 'digitale tweeling', waar artsen eerst behandelingen op kunnen uitproberen, waarna de ideale behandeling gekozen kan worden voor de echte patiënt: onderzoekers van het UMC willen dit werkelijkheid maken. Projectleider Henk Marquering vertelde erover in Nieuwsweekend.

Deze ‘digitale tweeling’ is een verzameling van zoveel mogelijk gegevens van de patiënt bij elkaar. Dit wordt allemaal in een computer opgeslagen. “Daarop kunnen we behandelingen simuleren op de patiënt,” aldus Marquering. Allerlei variabelen worden in dit evenbeeld gestopt. De verschillende behandelingen kunnen digitaal op de tweeling worden uitgevoerd om zo de ideale behandeling te vinden.

Te veel opties

“Voordat je een vliegtuig instapt, zijn er al duizend digitale berekeningen op losgelaten,” vertelt Marquering. “Alleen op mensen vonden we het een raar idee totdat we het gewoon gingen doen.” Nu wordt de behandeling nog gekozen op basis van de ervaring van de arts. “Dat blijft belangrijk, maar er komen steeds meer nieuwe behandelmethoden. Dat maakt het moeilijker om de ideale optie te kiezen.”

Ster advertentie
Ster advertentie