Achtergrond

Asielinstroom bijna de helft afgenomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asielinstroom bijna de helft afgenomen

In 2016 vroegen 31.600 mensen asiel aan in Nederland. Dat is bijna de helft lager dan in 2015 toen 58.900 mensen naar Nederland kwamen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), zegt hoofddirecteur Rob van Lint van de IND in het programma De Ochtend op NPO Radio 1.

Van Lint: "Het ligt voor de hand om de daling toe te schrijven aan de Turkijedeal. We hebben gezien dat sinds maart, toen de deal gesloten werd, de afname in werd gezet. De daling heeft dus absoluut te maken met de afspraken die toen gemaakt zijn."

De meeste aanvragen komen net als vorig jaar uit Syrië. Het aantal nam flink af van 27.700 in 2015 naar 10.600 in 2016.

Instroom uit veilige landen toegenomen

Opvallend aan de cijfers is dat het aantal asielaanvragen uit veilige landen als Albanië, Marokko en Servië fors toeneemt. In 2015 vroegen 99 Marokkanen asiel aan in Nederland, in 2016 waren dat er 1283. Volgens Van Lint heeft de IND daar inmiddels diverse maatregelen voor genomen.

"In de eerste plaats behandelen we aanvragen sneller. Als je geen kans maakt om hier te blijven, dan moet je dat snel weten. Verder hebben we voor sommige landen de terugkeerpremies stopgezet. Zo zijn er allerlei prikkels weggenomen, die maken dat mensen niet meer komen. En dat lijkt ook te werken."

De IND zit vooral met gedwongen terugkeer in haar maag. In de eerste plaats probeert de IND mensen vrijwillig te laten terugkeren, maar dat lukt niet altijd. Van Lint: "Voor gedwongen terugkeer, moet het land van herkomst meewerken. En dat ligt in landen als Algerije erg moeizaam. Daar ligt voor de komende tijd nog een stevige opgave."

Bekijk hier het gesprek met Rob van Lint

'Wij zijn geen veiligheidsdienst'

Na de aanslag in Berlijn staan de veiligheidsdiensten op scherp als het gaat om mogelijke jihadaanhangers onder asielzoekers. De dader van Berlijn, Anis Amri, kwam als Tunesische asielzoeker naar Europa, maar diverse pogingen om hem terug te sturen mislukten.

Van Lint: "Wij voeren gehoren met asielinstromers. Zit het niet pluis, dan geven we dat door aan de veiligheidsdiensten, maar we zijn zelf geen veiligheidsdienst." Hoeveel mensen de IND al heeft gemeld bij de NCTV en AIVD wil Van Lint niet zeggen.

Nareizigers

Door de hoge instroom van vorig jaar zit er nog een grote groep nareizigers aan te komen. Volgens Van Lint lukt het aardig om de asielverzoeken van nareizende familieleden af te handelen. "Halverwege vorig jaar zaten nog ongeveer 30.000 mensen daarop te wachten. Nu is dat afgenomen naar zo'n 20.000. Daar is dus nog wel een hele klus te klaren."

Ster advertentie
Ster advertentie