Achtergrond

Wietteelt kan wél gereguleerd worden

  1. Nieuwschevron right
  2. Wietteelt kan wél gereguleerd worden

[KRO-NCRV] Het telen en gebruiken van softdrugs is een mensenrecht. Daar kan geen EU-verbod tegenop. Ook het VN-drugsverdrag wordt er door buitenwerking gesteld. Tot die conclusie komt de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Piet-Hein van Kempen van de Radboud Universiteit.

Legaal telen

Van Kempen heeft juridisch onderzoek gedaan naar het legaal telen van softdrugs, nadat de regering van Uruguay stelde dat de legalisering van softdrugs in dat land 80 doden per jaar voorkomt. Uruguay voerde het liberale drugsbeleid 2 jaar geleden in. Wethouder Victor Everhard (D66) van Utrecht is blij met de conclusies van Van Kempen. “Er is nu geen reden meer voor het Rijk om het nog langer tegen te houden”, zei Everhard in De Ochtend.

Everhard pleit al langer voor volledige legalisering van softdrugs en organiseerde daarom twee jaar geleden een wiet-top voor gemeenten.

Ontmoedigingscampagne

Hoogleraar Van Kempen legde in de uitzending uit waarom hij vindt dat softdrugs gelegaliseerd moet worden. Een van de belangrijkste argumenten noemt Van Kempen het terugdringen van de criminaliteit, die nu vaak voortvloeit uit de illegale teelt van wiet. Een legale softdrugs-teler hoeft bijvoorbeeld geen stroom te pikken. Ook zou softdrugs die gecontroleerd is geteeld een stuk gezonder kunnen zijn en dat is goed voor de volksgezondheid. De hoogleraar vindt dat legalisering gepaard moet gaan met een grote ontmoedigingscampagne, om te voorkomen dat veel meer mensen drugs gaan gebruiken.

Harddrugs

Van Kempen is niet bang dat harddrugs door zijn ontdekking ook gelegaliseerd wordt. ‘De gezondheidsrisico’s van harddrugs zijn veel groter. Daardoor is het niet te verkopen dat het gebruik een mensenrecht is.’

De Utrechtse wethouder Everhard hoopt dat het kabinet serieus gaat onderzoeken of softdrugs nu helemaal gelegaliseerd kan worden. ‘Het argument dat het niet kan valt nu weg. Dat signaal kan de Kamer niet negeren.’

Ster advertentie
Ster advertentie