Achtergrond
NTRVPRO

Drie maaltijden per dag voor 400.000 Nederlanders geen zekerheid

foto: René van Es
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie maaltijden per dag voor 400.000 Nederlanders geen zekerheid

Drie maaltijden per dag eten lijkt een vanzelfsprekendheid, maar is dat lang niet voor iedereen. Talloze gezinnen in Nederland zijn genoodzaakt maaltijden over te slaan omdat ze anders financieel niet uitkomen, vooral niet met de huidige inflatie en de hogere energiekosten. Programmamaker René van Es volgde voor de nieuwste DOCS verschillende vrijwilligers tijdens de voorbereidingen voor een kerstactie.

#102 - Helpen en geholpen worden - DOCS

400.000 mensen

Het is schrijnend als je daarover nadenkt, en nog schrijnender als je weet om hoeveel mensen het gaat; het Rode Kruis schat dat er zo’n 400.000 mensen voedselhulp nodig hebben en dat dat aantal alleen maar toe gaat nemen. Zelf breidden ze onlangs hun hulp uit en delen nu ontbijtpakketten uit in Noord-Holland, Utrecht en Friesland. Hulp voor mensen die net niet in aanmerking komen voor reguliere hulp of die uit schaamte geen hulp vragen of niet weten waar ze aan moeten kloppen. Het Rode Kruis vindt het zorgelijk dat een noodhulporganisatie in Nederland nodig is om mensen te helpen.

Hulpverleners snappen het maar al te goed

Naast het Rode kruis zijn er allerlei lokale en particuliere initiatieven die hulp proberen te bieden daar waar het het hardst nodig is. Eén zo’n organisatie is de stichting Leiden Helpt. Zij zijn er voor mensen die buiten de boot vallen, de mensen met schulden, met persoonlijke problemen of die geen familie of vrienden hebben.

Programmamaker René van Es volgde verschillende vrijwilligers tijdens de voorbereidingen voor een kerstactie. Hij ontdekte dat ze opvallend veel gemeen hebben met degenen die een beroep doen op de hulp van de stichting. De hulpverleners weten zelf ook maar al te goed hoe het voelt om in nood te zijn

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie