Achtergrond

'Sta commercieel draagmoederschap in Nederland toe'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sta commercieel draagmoederschap in Nederland toe'

[KRO-NCRV] Wie in Nederland gebruik wil maken van een draagmoeder, merkt dat de regels zeer streng zijn. Zo mag je geen oproep plaatsen, er niet voor betalen en het is niet toegestaan voor bemiddelingsbureaus om in deze markt springen. De Staatscommissie Herijking Ouderschap laat vanmiddag weten of zij vindt dat dit moet veranderen.

Update: Inmiddels is het rapport van de Staatscommissie gepresenteerd. Lees hier meer: 'Tot vier juridische ouders voor kind moet mogelijk zijn'

Veel mensen wijken uit naar Amerika om daar een draagmoeder te vinden. Daar zijn de regels ook streng (moeders krijgen bijvoorbeeld een lange screening om te kijken of ze het niet voor het geld doen), maar het mag wel. Marc en zijn vriend Joris kozen voor deze weg. Ze hebben drie kinderen gekregen. "Wij zijn heel blij dat we op deze manier vader zijn geworden en volgens ons zijn onze kinderen super gelukkig," vertellen ze in De Ochtend op NPO Radio 1.

{quoteaudiofragment audio="252977" author="Vader Marc" caption="Wij zijn heel blij dat we op deze manier vader zijn geworden" }

Volgens de vaders moet de wet veranderen zodat draagmoederschap in Nederland op commerciële wijze mogelijk wordt. Daarnaast willen ze de mogelijkheid hebben om allebei als ouder/vader geregistreerd te staan op het geboortebewijs van het kind. "De biologische vader komt bij de geboorte op het bewijs, maar bij de andere vader kan dat pas een jaar later na een stiefvader-adoptietraject."

Dat traject is langdurig en ingewikkeld en bovendien zit de draagmoeder er ook niet op te wachten om als moeder geregistreerd te staan, zeggen Marc en Joris.

Twee eeuwen oude wet

De mannen zouden erg teleurgesteld zijn als de Commissie Herijking Ouderschap niet het advies geeft om de wet aan te passen. "De wet dateert van twee eeuwen geleden. Die gaat er nog vanuit dat een kind altijd binnen een huwelijk tussen en man en een vrouw geboren wordt. Dat is natuurlijk in veel gevallen niet meer zo."

Het rapport van de staatscommissie Herijking Ouderschap wordt straks om 13.15 aangeboden aan minister Van der Steur door Aleid Wolfsen.

Lees ook:

Ster advertentie
Ster advertentie