Achtergrond

Herman Finkers wil het mysterie terug in de kerk

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman Finkers wil het mysterie terug in de kerk

[EO] "Ik was bang dat mensen zouden lachen, maar dat is niet gebeurd". Dat vertelt Herman Finkers in Dit is de Dag over 'Missa in Mysterium', de Gregoriaanse mis die hijzelf regisseerde. ‘Ik ging niet iets leuks doen. Het was een normale mis volgens het boekje. Maar mensen waren niet teleurgesteld dat er niks te lachen viel.

Vorig jaar was cabaretier Herman Finkers nog in het nieuws vanwege zijn oudejaarsconference, nu heeft hij voor de KRO-NCRV zijn eigen katholieke mis samengesteld. Heel gek vindt ie dat niet. "Theater en de mis hebben overeenkomsten. Opera komt voort uit de katholieke mis. Er zitten handelingen in met kostuums, effecten en muziek. Het is totaaltheater."

Dat Finkers koos voor de uitvoering van een klassieke Gregoriaanse mis is niet voor niks. Finkers pleit voor meer mysterie in de kerk. "Het Tweede Vaticaans Concilie heeft de diensten in de Rooms-Katholieke Kerk aangepast, maar daarna is de nadruk meer op de boodschap, de inhoud en de uitleg gekomen. Er wordt meer gepreekt dan voorheen. Het mysterie is verdwenen."

Dat de kerk tijdens Finkers' mis vol zat was voor hem een bevestiging. "De mensen missen het contact met het mysterie, de gezangen, de schoonheid van het ritueel. Na afloop waren de mensen ook rustiger. Veel bezoekers hadden niet de behoefte om meteen weer hun mobiele telefoon aan te zetten".

Bisschop is blij

Bisschop Gerard De Korte is wel te spreken over het nieuwe project van Finkers. "Laat Finkers vooral doorgaan. We hebben behoefte aan creatieve katholieken.’ Is de mis van Finkers alleen voor gelovigen of ook ongelovigen? ‘Geloof is een gevaarlijk begrip,’ vindt Finkers. ‘Mensen die zich cultuurkatholiekennoemen, kunnen geloviger zijn dan je denkt.’

Ster advertentie
Ster advertentie