Achtergrond
KRO-NCRV

Rechter 'heeft gehakt gemaakt' van zaak Farmers Defence Force tegen NRC

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter 'heeft gehakt gemaakt' van zaak Farmers Defence Force tegen NRC

Farmers Defence Force verloor een zaak tegen NRC bij de kantonrechter en moet nu de proceskosten betalen. “Een totale onzin rechtszaak”, reageert adjunct-hoofdredacteur van de krant Elske Schouten in het Mediaforum van Spraakmakers. “De rechter heeft er gehakt van gemaakt.”

Volgens Farmers Defence Force (FDF) zouden in NRC onjuiste uitspraken over hen gepubliceerd zijn. De boerenactiegroep spande bij de kantonrechter een zaak aan tegen de krant maar kreeg ongelijk. “Een hele tijd na die column van Tom-Jan Meeus kregen we een dagvaarding op ons bureau over een paar opmerkingen”, legt Schouten uit. Meeus benoemde in de column onder andere de intimidatie van politici.

De normale gang van zaken is volgens Schouten dat er eerst een brief naar de krant zelf of de Raad voor de Journalistiek gestuurd wordt in plaats van direct naar de rechter te stappen. “We kregen geen brief, klacht of verzoek om te rectificeren maar gelijk een dagvaarding aan onze broek met de eis voor een schadevergoeding.”

'Strategie om aan te klagen'

Volgens Schouten heeft FDF er “een soort strategie van gemaakt om Jan en alleman aan te klagen”. “Ze hebben een deurwaarder, eigenlijk hun huisjurist, die de hele tijd dit soort zaken doet.”

Deze zaak past volgend de adjunct-hoofdredacteur in een groter patroon van juridisering. “Zo ging ook staatssecretaris Knops direct naar de rechter om een artikel van ons, zonder brief of het verzoek om te rectificeren.”

Zorgelijke ontwikkeling

Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers vindt het een “heel zorgelijke ontwikkeling”. “Nu staat NRC hierachter, maar er zijn ook veel ZZP-journalisten. Mensen moeten zich realiseren wat het met iemand doet als je een dagvaarding op je deurmat krijgt. Het kost energie en soms geld.”

“Het is toch een bepaalde manier om dwang en drang toe te passen om mensen de mond te snoeren”, gaat Olfers verder.

Samen oplossen

De hoogleraar beaamt dat het de norm is om eerst met elkaar contact op te nemen en te proberen om samen tot een oplossing te komen in plaats van direct naar de rechter te gaan. “Dat staat ook in de regels van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). Als dit de strategie is van advocaten, dan is dat eigenlijk klachtwaardig.”

Volgens Olfers zouden advocaten niet zo te werk moeten gaan en is het aan de deken van de NOvA om hier in bredere zin naar te kijken. “Als advocaten dit meteen doen, zonder enige mate van communicatie of enige poging tot schikken, is een klacht op zijn plaats.”

Intimiderend

Schouten vertelt dat de zaak voor NRC geen probleem is omdat ze een goede advocaat hebben en zaken meestal winnen. “Je gaat geen gelijk krijgen in zaken waarbij media zorgvuldig te werk gaan.”

Toch kan ze zich voorstellen dat het intimiderend kan zijn. “En dat hopen zij natuurlijk. Maar voor ons betekent dit niets. We gaan niet minder over FDF schrijven.”

Correctie

Naar aanleiding van een reactie van de heer Hazekamp op het Mediaforum waarin de rechtszaak tussen Farmers Defence Force en NRC Media B.V. werd besproken berichten wij als volgt:

Anders dan mevrouw Schouten in onze uitzending zegt, heeft de heer Hazekamp acht dagen vóór de dagvaarding een brief namens Farmers Defence Force naar NRC gestuurd waarin een rectificatie en schadevergoeding werd geëist en een rechtszaak werd aangekondigd. Dit alles speelde in de weken na publicatie van de column waar Farmers Defence Force over heeft geklaagd, dus niet ‘een hele tijd’ erna, aldus mevrouw Schouten.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie