Achtergrond
NTRVPRO

Rampzalig interview met Ischa Meijer is na 40 jaar kostelijk voor Matthijs Deen

foto: Merlijn Doomernik/De Bezige Bijfoto: Merlijn Doomernik/De Bezige Bij
  1. Nieuwschevron right
  2. Rampzalig interview met Ischa Meijer is na 40 jaar kostelijk voor Matthijs Deen

Anton de Goede praat met vriend en vijand over Ischa Meijer; misschien wel Nederlands beste interviewer uit onze radiogeschiedenis. Deze keer met Matthijs Deen, die als scholier een rampzalig interview met Ischa Meijer hield.

Interview schoolkrant

Eind 1981 of begin 1982 kwam Ischa Meijer samen met Jenny Arean voor een optreden naar het Bouwmeester College in Haaksbergen, de school waar documentairemaker Mathijs Deen na een veel te lange schoolcarrière probeerde zijn eindexamen te halen. Ischa speelde met Arean en Bas Odijk het door hemzelf geschreven programma En God zag dat het Goed was. De zaal was matig bezet met scholieren die geen idee hadden wie Ischa Meijer was.

Mathijs Deen als scholier - Bron: Matthijs Deen

Na de voorstelling interviewde Deen hem voor de schoolkrant. Deen was 19 en ook hij had nog nooit van Ischa gehoord. Het interview verliep in het begin rampzalig, en zo had het ook kunnen aflopen. Maar Ischa, die in het verre Haaksbergen een matte avond had moeten meemaken en na de voorstelling ook nog eens zelf de koffiekopjes moest afwassen die hij had gebruikt, deed een poging om die argeloze schoolkrant-redacteur te leren interviewen.

De schoolkrant waar Mathijs Deen voor schreef. - Bron: Mathijs Deen

In een oude doos vond Deen de cassette terug waarop hij bijna veertig jaar geleden het interview had opgenomen. Pas nu drong het tot hem door hoe waardevol dat ene, korte gesprek was geweest.

Podcast Ischa Meijer

#1 - Teaser Een dik uur Ischa op de radio - Een dik uur Ischa op de radio

Meer horen van en over Ischa Meijer? De VPRO presenteert dit jaar een 15-delige podcast met de beste interviews van Ischa Meijer uit het VPRO-archief. Die podcast heet Een dik uur Ischa op de radio. Deze week verscheen een nieuwe aflevering met Connie Palmen die daarin terug blikt op het interview dat Ischa Meijer met haar had in 1991, waarmee de grote liefde tussen haar en Ischa begon. Kijk hier voor meer.

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie