Achtergrond

'Straatintimidatie is een mannenprobleem'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Straatintimidatie is een mannenprobleem'

[KRO-NCRV] Straatintimidatie is aan de orde van de dag in Rotterdam. Volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit is 94 procent van de 1200 ondervraagde vrouwen wel eens seksueel getint benaderd. Koren op de molen voor het wetsvoorstel van Ahmed Marcouch. Het PvdA-Kamerlid wil straatintimidatie strafbaar maken.

Sissen, in het nauw drijven, om seks vragen, beledigen en naroepen: als het wetsvoorstel erdoor komt mag dit allemaal niet meer. Mannen die het toch doen, kunnen een boete krijgen van maximaal 8200 euro of een celstraf van drie maanden, is het idee. Klinkt mooi, maar hoe pak je dat aan?

“Dat kan op verschillende manieren”, vertelt Ahmed Marcouch in Stand.nl op NPO Radio 1. “Je kunt camera’s plaatsen, lokagenten inzetten, buurtonderzoek doen. Het gaat me overigens niet om nafluiten, maar om ernstige vormen van seksuele intimidatie.” Vrouwen voelen zich in zo’n geval “mentaal aangerand”, meent Marcouch.

'Een mannenprobleem'

Tamar Fischer, die samen met Natascha Sprado het onderzoek van de Erasmus Universiteit uitvoerde, reageert: “Sommige vrouwen lossen het zelf op, maar andere vrouwen kunnen dat niet. Voor hen is het prettig dat deze wet er komt.”

Volgens Fischer moet overigens niet worden gedacht dat de daders vaak een Marokkaanse achtergrond hebben. “Jong, oud, blank of met een etnische achtergrond; dat is heel verschillend.” Marcouch vat het probleem dan ook samen als een ‘mannenprobleem’. Het wetsvoorstel wordt na de verkiezingen op 15 maart behandeld.

Bekijk hier stand.nl met de stelling: Straatintimidatie is lastig aan te pakken.

Ster advertentie
Ster advertentie