Achtergrond
AVROTROS

Amma Asante: 'Ik wilde de brief van Rutte verscheuren en verbranden'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Amma Asante: 'Ik wilde de brief van Rutte verscheuren en verbranden'

Binnenkort neemt ze afscheid als voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, daarna wordt ze de nieuwe voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Amma Asante is een van de gedupeerde van de toeslagenaffaire. Jarenlang wist ze niet dat ze verdachte was tot ze een brief van Rutte kreeg waarin stond dat ze geen fraudeur was. In MISCHA! vertelt ze: “Die brief sloeg in als een bom. Ik had al die jaren op een zwarte lijst gestaan.”

#111 - Amma Asante - MISCHA!

Zeker, ze kreeg al veel eerder brieven van de Belastingdienst dat ze hen moest terugbetalen. “Ik ging er vanuit dat ik een foutje had gemaakt. Ik dacht: ‘Ze hebben gewoon gelijk.’ Dus ik heb jarenlang terugbetaald. Zoals veel andere mensen zag ik de Belastingdienst als een instituut waar je tegenop kijkt, waar je vertrouwen in hebt en waar je ook geen ruzie mee wil. Dus ik had nooit aan die brieven getwijfeld.”

Fraudeur

Maar toen viel dus die brief van Rutte op haar mat. “Ik vond het bizar. Mijn primaire behoefte was de brief te verscheuren en verbranden. Ik was al die tijd gewantrouwd door mijn eigen overheid. Ten onrechte. Al die tijd was ik een fraudeur in hun ogen. En het was ook tijdens de periode dat ik werkzaam was in de Tweede Kamer.” Asante was in 2016/2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Systeem

Of een dergelijke situatie in de toekomst voorkomen kan worden, daarover twijfelt Asante. “De schrik zit er goed in. En er is nu veel in gang gezet om dit te voorkomen. Daar ben ik ook bij betrokken met de Landelijke Cliëntenraad. Er wordt veel moeite gedaan om het vertrouwen van de burgers te herstellen. Maar het systeem is er, net als het karakter van het toeslagenschandaal. Dus ik kan niet uitsluiten dat het nog een keer zal gebeuren. Er moet een eerlijke, open analyse komen. Waaruit blijkt hoe dit heeft kunnen gebeuren. En dat kost veel aandacht, inzet en tijd.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#111 - Amma Asante - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie