Achtergrond

Het Markermeer moet helemaal 'hot' worden

foto: Renze Klamerfoto: Renze Klamer
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Markermeer moet helemaal 'hot' worden

[EO] In 2009 stemde de Europese Commissie in met een plan om het Markermeer van een broodnodige update te voorzien. Het eentonige watergebied tussen Noord-Holland en Flevoland zou er op relatief korte termijn totaal anders uit moeten komen te zien. Renze Klamer en Robbert Meeder namen voor Langs de Lijn En Omstreken een kijkje bij het nieuwste exponent daarvan: de Marker Wadden.

Boswachter Andre Donker over Marker Wadden

De Marker Wadden zijn nieuw land, opgespoten eilanden voor de kust van Lelystad. Ze moeten een waar paradijs worden voor vogels en andere levende wezens. "Moerasvegetatie, slikken, ondiepe plassen, kreken en daartussen brede vlechtende geulen met luw en ondiep water" - dat is wat er volgens Natuurmonumenten te vinden moet zijn. En aan de mensen is ook gedacht: door middel van een jachthaven, een bezoekerscentrum, een speelvallei voor kinderen en wandelpaden op het eerste eiland mogen ook wij genieten van de nieuwe natuur.

De ecologische verbetering van het Markermeer komt als geroepen, want de afgelopen decennia was het niet goed gesteld met het natuurgebied. Door slechte waterkwaliteit liep het aantal zoetwaterdieren en waterplanten terug, werd de begroeiing monotoon en verdwenen grote groepen trekvogels.

Samen met boswachter André Donker van Natuurmonumenten zijn onze presentatoren op een speciale boot gestapt. Een verslag van de reis van Renze en Robbert is te zien via onderstaande video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie