Achtergrond

'Kleinschalige inburgering is de oplossing voor het falende beleid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kleinschalige inburgering is de oplossing voor het falende beleid'

[KRO-NCRV] Kleinschalige inburgering is volgens Jan Hamming, burgemeester van Heusden, dé oplossing voor het falende inburgeringsbeleid. In zijn gemeente loopt het als een trein, vluchtelingen zijn aan het werk en leren de taal. "Dit kan ook landelijk gerealiseerd worden", zegt Hamming bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Waarom werkt het?

"Wij krijgen nu statushouders binnen en vanaf dag één werken we aan een huis, een opleiding en een baan." Volgens Hamming worden veel resultaten geboekt door het snel vinden van werk. "We zijn nu een half jaar bezig en de helft van de statushouders heeft een vaste baan. De afgelopen 40 jaar kwamen vluchtelingen nauwelijks aan het werk en waren gebonden aan het uitkeringsinfuus."

De inburgeringswet zit op dit moment anders in elkaar. "Je krijgt nu eerst drie jaar een uitkering en de tijd om op eigen gelegenheid de taal te leren. En dat ontspoort nu vreselijk." Staatssecretaris Dijkhoff wil mensen pas in mensen investeren als ze statushouder zijn, maar volgens Hamming werkt dat niet. "Als je mensen gelijk aan een uitkering zet en ze hoeven niets te doen, dan is het wel erg makkelijk om hier te blijven. Als je mensen onafhankelijk laat zijn, zullen ze ook eerder kiezen om terug te gaan."

Lees ook: 'Het inburgeringsbeleid is mislukt'

Kleinschalig is succesvoller

Volgens Hamming krijgen vluchtelingen niet de gelegenheid om goed in te burgeren. Hij vindt dan ook dat het beleid is mislukt. "Als je het kleinschalig doet, krijgen mensen een gezicht en gaan ze sneller bijdragen. Je ziet dat de gemeenschap er omheen gaat staan." In Heusden is inmiddels de helft van de 100 vluchtelingen aan het werk.

Een landelijke oplossing

"Het is echt overal te realiseren", zegt Hamming. "Utrecht is ook bezig met een experiment. En juist door het kleinschalig te organiseren, kunnen alle gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen." Hamming vindt dat de verantwoordelijkheid nu te veel ligt bij grote gemeenten en te weinig bij kleinere gemeentes, zoals Heusden met zo'n 45.000 inwoners. "Dan zie je dat de gemeenschap er omheen gaat staan. Mensen krijgen een gezicht en een verhaal, in plaats van dat ze eng zijn. Dat laatste, daar moeten we vanaf."

Bekijk hier het gesprek met Jan Hamming

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie