Achtergrond
EO

Ollongren: Opwinding dividendbelasting niet onterecht

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren: Opwinding dividendbelasting niet onterecht

"De opwinding over de dividendbelasting is niet onterecht." Dat stelde vicepremier Kajsa Ollongren (D66) in een uitgebreid interview op de racefiets met Tijs van den Brink in Dit is de Dag’s Tour de Tijs.

Tour de Tijs met vicepremier Kajsa Ollongren

Het is deze zomer nog niet gedaan met de ophef rondom de voorgenomen maatregel van het kabinet Rutte3 om de dividendbelasting voor multinationals af te schaffen. De maatregel blijkt duurder uit te vallen dan verwacht, en het verzet groeit.

"Ik begrijp het sentiment", zegt Ollongen. "De maatregel op zich lijkt een kadootje voor grote bedrijven die het niet per sé moeilijk hebben. Maar het is belangrijk om naar het totaal te kijken. Mensen moeten ook naar hun loonstrookje kijken. Als we iets doen voor het vestigingsklimaat, kan dit daar bij horen. Wat dragen bedrijven bij en wat hebben we nodig om ons land concurrerend te houden voor de toekomst. Maar we zullen op Prinsjesdag laten zien dat wij een goed pakket hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stef Blok

De zomer begon voor het kabinet al vervelend met uitgelekte uitspraken van minister van buitenlandse zaken Stef Blok (VVD) die onder andere stelde dat hij geen vreedzame multiculturele samenlevingen kende. "Ik vond het heel vervelend," zo blikt Ollongen terug. "Ik kon me niet voorstellen dat hij dat echt zou vinden. Ik heb het nieuws op vakantie gelezen, maar heb niet de filmpjes bekeken. We hebben er later wel goed over gesproken in het kabinet." Het is niet bepaald D66 gedachtengoed wat Blok uitdroeg. "Ik ben blij dat Blok zijn excuses heeft gemaakt en zijn woorden heeft teruggenomen."

Referendum

Het afschaffen van het raadgevend referendum was het afgelopen jaar ook een heet hangijzer voor verantwoordelijk minister Ollongren. Hoe kijkt ze daar op terug? "Ik ben er niet zo mee bezig nu. We hebben daar lang over onderhandeld. Het komt op mijn bordje. Dan gaan we dat uitvoeren. Ik kan vrij zakelijk denken. Ik heb ook gesproken met de Jonge Democraten die dit vreselijk vonden. Het leidde wel tot begrip over en weer." Was het corvee? "Je zou kunnen zeggen dat het corvee was, omdat het onderdeel van het pakket was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zondag met Lubach

Kajsa Ollongren is getrouwd met TV-producente Irene van den Brekel die onder andere het programma Zondag Met Lubach maakt. Presentator Arjen Lubach voerde flink campagne tegen de nieuwe wet op de inlichtingendiensten waar in het laatste raadgevend referendum ‘nee’ over is gestemd. Ollongren moest die wet namens het kabinet juist verdedigen." Ik gun Zondag met Lubach de credits voor de nee-stem, ze hebben zeker een rol gehad," stelt Ollongren.

Maar hoe gaat ze daar dan thuis mee om? "Wij hebben een soort van Chinese muur op dat punt. Ik bemoei me niet met haar werk. Ik vind ZML een heel mooi programma dat veel jonge mensen bereikt." Is het lastig een huwelijk waarin politiek en media samenkomen? "Ik vind het wel leuk. Het is wel bijzonder."

Alexander Pechtold

Grote vraag is wat Kajsa Ollongren gaat doen als het kabinet Rutte3 er op zit. Zou ze beschikbaar zijn om Alexander Pechtold op te volgen als partijleider? De vicepremier ziet dat nog niet meteen gebeuren: "Alexander is één van de weinigen met zoveel ervaring. Kennis en ervaring is zo belangrijk in de politiek, dat is zelfs ondergewaardeerd. Dat zag je in de PvdA ook. Ik denk dat je niet te snel moeten wisselen. Ik was erbij in 2006. Toen stond ik op plek 5 en werden er maar 3 gekozen. Alexander Pechtold is doorgegaan en het is alleen beter gegaan met D66. Maar er is maar één iemand die daar over gaat en dat is hij zelf."

Luister het hele interview hier terug

Tour de Tijs met vicepremier Kajsa Ollongren

Voor 'Tour de Tijs' sprong wielerliefhebber en presentator Tijs van den Brink eerder op de fiets met vicepremier Hugo de Jonge (CDA) en vorige zomer met Sander Dekker (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Martijn van Helvert (CDA) en Martin van Rijn.

Ster advertentie
Ster advertentie