Achtergrond
EO

'Seksuele voorlichting in het basisonderwijs moet anders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Seksuele voorlichting in het basisonderwijs moet anders'

"Scholen vinden het beschikbare materiaal voor seksuele vorming vaak te expliciet." Dat zegt Arjet Borger, oprichter van Care for Sexuality, bij Dit is de Dag.

Alle basisscholen in Nederland zijn verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit en kinderen daarin te onderwijzen. Nu heeft een basisschool de keuze tussen twee methodes: de orthodox-christelijke van Driestar Educatief of die van kenniscentrum Rutgers. Borger pleit voor meer aandacht voor veiligheid en de relationele kant van seksualiteit en ontwikkelde daarom een eigen alternatieve methode. "Het gaat nu wel heel erg over wat jij prettig en lekker vindt. Het moet ook gaan over wat de grenzen van de ander zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vermijden

Ineke van der Vlugt, programmacoördinator bij het kenniscentrum Rutgers, merkt ook dat leerkrachten moeite hebben met het onderwerp seks en onderdelen overslaan of vermijden. "En dat terwijl kinderen juist nieuwsgierig zijn naar relaties en seksualiteit. Ze willen daarover in gesprek."

Video niet beschikbaar

Rampenbestrijding

"Onze seksuele voorlichting lijkt vaak op rampenbestrijding", reageert seksuoloog Rik van Lunsen. "Onze jongeren en kinderen hebben de afgelopen dertig jaar niks anders gehoord dan: pas op voor zwangerschappen, soa's en enge mannen." Hij is juist blij dat er de laatste jaren meer focus komt op seksueel plezier. "Seksualiteit wordt vaak alleen gezien als de seksuele daad. Maar het omvat veel meer."

'Minder focus op individueel plezier in seksueel onderwijs, meer op relaties'

Eerder schreef Annabel Nanninga voor NPO Radio 1 al een column over seksuele voorlichting die kinderen vooral bang maakt.

Jonge mensen worden alleen wel erg bang gemaakt voor seks. Voorlichting over enge ziektes, zwangerschappen en ongewenste intimiteiten is natuurlijk zeker nodig, maar het haalt aardig de sjeu uit een potje onbekommerd tongen, je handen eens over de ander laten gaan en dan maar zien wat je zoal tegenkomt.

Ster advertentie
Ster advertentie