Achtergrond
AVROTROS

Een klein gebaar met een levensgrote verandering: de familie Keijzer vangt de 18-jarige Yazan uit Syrië op

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Een klein gebaar met een levensgrote verandering: de familie Keijzer vangt de 18-jarige Yazan uit Syrië op

Dat een klein gebaar voor een ander ontzettend groots kan zijn en tot iets heel moois kan leiden, bewijst het verhaal van Nicky Keijzer dat zij onlangs deelde via social media. Zij schrijft: "Sinds een jaar heb ik er een 'nieuwe' neef of zoals hij zelf zegt 'broer' bij." Het gaat om de achttienjarige Yazan Alrim die van Syrië naar Nederland is gevlucht.

Alrim vlucht uit Syrië vanwege de oorlog in zijn land. Hij kan daar niet werken, studeren en zou in militaire dienst moeten zodra hij achttien wordt. Ook geldt dat wanneer hij voor zijn achttiende in Nederland aankomt, hij recht zou hebben op gezinshereniging.

Een barre tocht

Hij legt de weg naar Nederland lopend en per boot af. Tijdens de tocht slaapt hij op straat, in maisvelden, in een bos en soms heeft hij het geluk dat hij in een huis kan slapen. Na ongeveer een jaar en drie maanden en flink wat hobbels op de weg komt hij aan in Nederland. Daar wordt hij naar Ter Apel gebracht en uiteindelijk is er voor hem plek in Grave, in Noord-Brabant.

Het begin: handschoenen en een bakkie koffie

In november 2020 fietst Alrim van Nijmegen naar Grave en komt hij een vriendelijke man tegen. "Dat was mijn vader", vertelt Nicky Keijzer die Alrim ondertussen als halfbroer beschouwt. "Mijn vader kwam hem tegen op de fiets. Het was koud en hij zag dat hij een handschoen mistte, dus nodigde hij hem, met handen en voetenwerk omdat Alrim geen Nederlands en een klein beetje Engels kon, uit bij hem thuis."

De moeder van de familie Keijzer ontvangt Alrim hartelijk. "We hebben koffie gedronken en het was direct heel gezellig", vertelt hij. Dat was het begin van iets heel moois, want vanaf dat moment zijn Alrim en de familie Keijzer onafscheidelijk. Dagen achtereen komt hij bij de familie langs om Nederlands te leren en leert hij ook de rest van de familie kennen.

De toekomst

Alrim is heel blij met zijn familie in Nederland, maar zijn eigen gezin zit op dit moment nog in vluchtelingenkampen in zijn land van herkomst. "Ik heb altijd stress. Mijn droom is dat mijn ouders naar Nederland komen."

Hij heeft mooie plannen voor de toekomst. Hij wil de studie engineering volgen en hoopt uiteindelijk een onbezorgd leven te kunnen leiden. Tot die tijd kan hij in ieder geval altijd terecht bij zijn Nederlandse familie.

Ster advertentie
Ster advertentie