Achtergrond
BNNVARA

Voorbeschouwing van de zaak van Youssef T.

foto: Getty images
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorbeschouwing van de zaak van Youssef T.

Vandaag begint het proces tegen Youssef T., de advocaat en de neef van Ridouan Taghi. Joris Peters, rechtbankverslaggever bij NU.nl, vertelt bij Vroeg! wat we vandaag kunnen verwachten, hoe de zaak precies in elkaar zit en hoe het komt dat de neef van Ridouan Taghi ook zijn advocaat mag zijn.

Tijdens de eerste zittingsdag wordt de stand van zaken besproken, inhoudelijk gebeurt er nog niet veel. Peters legt uit: “Het Openbaar Ministerie brengt dan naar voren hoe ver het onderzoek is gevorderd en wat er volgens hen nog meer moet gebeuren.” Ook kan de advocaat van Youssef T. verzoeken tot het opheffen van de hechtenis. Het is nog onzeker of Youssef T. zelf aanwezig zal zijn.

Youssef T. werd vorig jaar oktober gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Er was al langer het vermoeden dat hij, zoals Peters omschrijft, “als doorgeefluik fungeerde van Ridouan Taghi.” Dit vermoeden ontstond al in maart vanaf het moment dat hij Taghi ging bezoeken in de gevangenis. Youssef T. zou berichten van Ridouan Taghi mee uit de gevangenis naar buiten genomen hebben, die zouden door middel van briefjes gedeeld werden.

Eind juli, een korte tijd na de aanslag op Peter R. de Vries, is de zaak in een stroomversnelling gekomen en is er toestemming gegeven om de gesprekken tussen Youssef T. en Taghi af te luisteren. Na het horen van gefluister en mogelijk gekras van een pen op papier is er ook toestemming gekomen voor het opnemen van beelden.

Advocaat, maar ook de neef

Youssef T. is de vierde advocaat van Taghi en was tv-advocaat, wat betekent dat hij in de gaten hield hoe Ridouan Taghi overkwam in de media. Ridouan Taghi wordt verdacht van het leiden van een criminele organisatie waarbinnen ook een aantal familieleden van hem voorkomen. Wanneer Youssef T. zich meldde als advocaat voor Taghi gingen bij het OM de alarmbellen af. Hij is de neef van Taghi en er liep al een onderzoek tegen hem in een andere zaak. Hier was Youssef T. nog niet van op de hoogte en kreeg dit te horen toen hij de toegang tot de Extra Beveiligde Gevangenis (EBI) in Vught geweigerd werd. Uit het onderzoek kwam onvoldoende bewijs naar voren en mocht Youssef T. uiteindelijk wel de EBI in als advocaat van Taghi.

In het hele gesprek met Joris Peters hoor je meer over de context van de zaak, de verwachtingen van hoe de zaak verder zal lopen en wie er eigenlijk voor al die advocaten van Taghi betaalt.

#14 - Hoe gaat de rechtszaak tegen Youssef T. (de neef van) er uit zien?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie