Achtergrond
BNNVARA

'Sommige mannen zijn al verliefd op hun seksrobot'

foto: MYTENGAfoto: MYTENGA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sommige mannen zijn al verliefd op hun seksrobot'

We praten tegen ze, laten ze ons gras maaien of stofzuigen, en we kunnen er mee naar bed. De seksrobot is in opkomst. Het aanbod groeit enorm - en het gat tussen mens en machine wordt steeds kleiner. Rob van den Hoven van Genderen, docent Robotrecht aan de Vrije Universiteit, vertelt erover in De Nieuws BV.

Een robot die hard aangepakt wil worden, een die bepaalde beleefdheidsnormen heeft of een die frigide is. "Je kan het bedenken en het is er", zegt van den Hoven van Genderen, "Maar het is wel zo dat er nog geen vergaande artificial intelligence in de robots zit. Het is nog wel redelijk primitief. De verandering al wel is dat ze reageren op aanrakingen, dan maken ze bepaalde geluiden."

Bordelen en kind-seksrobots

De seksrobot-markt ontwikkelt zich razendsnel. Er bestaan bijvoorbeeld ook al bordelen. Nu kan je denken 'wie gaat daar nou heen?' maar één van de poppen uit een Duits bordeel is al aan vervanging toe. Van den Hoven van Genderen: "Dus je kan je ongeveer voorstellen hoeveel dat gebruikt is. Ze worden gelukkig wel goed gereinigd, en het risico op geslachtsziektes is natuurlijk bijzonder klein met zo'n pop."

Quote

Net als dat je een vibrator kan kopen in allemaal vormen, kan je een sekspop kopen in alle vormen.

Rob van den Hoven van Genderen

Ethische bezwaren zijn er natuurlijk ook, bijvoorbeeld als het gaat om de maak van kind-sekspoppen. Van den Hoven van Genderen: "Dat is in Japan geen probleem. Net als dat je een vibrator kan kopen in allemaal vormen, kan je een sekspop kopen in alle vormen. Als je het eng interpreteert zou je kunnen zeggen dat het aanbieden van kind-sekspoppen strafbaar moet zijn. Het zou kinderen een beeld kunnen geven dat seks met kinderen toegestaan is."

Sommige deskundigen denken dat kind-seksrobots kunnen leiden tot porno met echte kinderen. Andere deskundigen zeggen dat het mensen er ook juist van kan weerhouden. Van den Hoven van Genderen: "Die seksuele lusten bestaan bij pedofielen. Die mogen ze nu niet in de praktijk brengen en dat doet het merendeel dus ook niet. Die zouden er op deze manier wel baat bij kunnen hebben om dat te ontkrachten."

Verliefd op je robot

Van den Hoven van Genderen: "Het zou zo ver kunnen gaan dat je ook normen en waarden moet hebben voor behandeling van de seksrobots. En het is de grens die wij op een gegeven moment zullen overgaan; dat het de vraag is of het een ding is. Vroeger was ook een dier een ding. En heel lang geleden waren sommige mensen ook dingen. Dus er zit een ontwikkeling in het denken over dit soort aspecten."

Quote

En als daar dan ook nog een bepaald bewustzijn bijkomt, dan kan er ook een bepaald sentiment en bepaalde liefde kunnen worden ontwikkeld

Rob van den Hoven van Genderen

En het kan nog veel verder gaan met de gevoelens van mensen tegenover robots. Van den Hoven van Genderen: "De zelflerende algoritmes zijn interessant voor seksrobots want die gaat zich dan aanpassen aan de wensen van de gebruiker. En als daar dan ook nog een bepaald bewustzijn bijkomt, dan kan er ook een bepaald sentiment en bepaalde liefde kunnen worden ontwikkeld. En die bestaat al bij sommige Japanse mannen en hun seksrobot."

Seksrobot is in opkomst

Zal seks met robots uiteindelijk heel gewoon worden? Lees verder op NPO Focus.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie