Achtergrond

Ruzie over journalistieke kritiek op ‘Ontvoerd’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruzie over journalistieke kritiek op ‘Ontvoerd’

[KRO-NCRV] In het RTL-programma Ontvoerd, gemaakt door Telegraaf-journalist John van den Heuvel, worden kinderen die door een van hun ouders naar het buitenland zijn ontvoerd terug naar Nederland gehaald. Maar daarbij worden verschillende ethische en juridische grenzen overschreden, meent de onderzoeksgroep Follow the Money. Op de site van Follow the Money staat een uitgebreid artikel hierover. Inmiddels vliegen Van den Heuvel en Eric Smit van Follow the Money elkaar in de haren.

Eric Smit vertelt in De Ochtend op NPO Radio 1 dat Follow the Money op basis van een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur documenten heeft gezien van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. Daaruit blijkt dat Ontvoerd zich in zaken heeft gemengd die nog onder de rechter zijn en dat kinderen zijn beschadigd.

John van de Heuvel heeft volgens Smit uitgebreid gelegenheid gehad de kritiek te weerleggen. Er zijn dertien punten waarop Van den Heuvel zegt: dit klopt echt niet. Maar Smit vindt dat Van den Heuvel dat niet kan bewijzen.

Bekijk hier Het Mediaforum:

Video niet beschikbaarToen Follow the Money het artikel publiceerde zonder direct zijn commentaar te publiceren, werd Van den Heuvel woedend. Hij kwam onmiddellijk met een eigen reactie, waarbij ook het artikel van Follow the Money werd aangehaald. Volgens Smit schendt hij daarmee het auteursrecht.

In het Mediaforum nemen Telegraaf-commentator Wouter de Winther en presentatrice Catherine Keyl het juist voor John van den Heuvel op. Ze vinden het vreemd dat Follow the Money heeft gewacht met het publiceren van zijn weerwoord. Bovendien zijn ze geneigd de kritiek van Van den Heuvel op Follow the Money te geloven.

De Winther zegt bijvoorbeeld dat het opvallend is dat Smit en zijn mede-onderzoekers geen voorbeelden aanhalen van ouders die tevreden zijn dat hun kind is teruggekomen. Voor deugdelijk wederhoor zou dat wel moeten, vindt hij. Smit bestrijdt dat. In het artikel komen alleen misstanden aan de orde en daarbij is in alle gevallen volop ruimte geweest voor wederhoor.

Ster advertentie
Ster advertentie