Naar homepage
Achtergrond

'Je bent best knap.., voor een dik meisje'

foto: uitgeverij Nijgh en Van Ditmarfoto: uitgeverij Nijgh en Van Ditmar
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je bent best knap.., voor een dik meisje'

Tatjana Almuli is al haar hele leven dik en krijgt sinds ze zich kan herinneren vanuit alle hoeken commentaar op haar lichaam. En ze is niet de enige. Veel mensen met overgewicht lijden onder de kritiek die ze van hun omgeving krijgen. Met haar boek 'Knap voor een dik meisje' wil Tatjana dat stoppen en vertelt ze haar kant van het verhaal.

Almuli zegt dat ze het commentaar lang heeft geslikt. ''De titel van het boek verwijst naar een opmerking die een ex-scharrel tegen me maakte. Hij zei: je hebt een mooi gezichtje. Je bent knap..., voor een dik meisje.'' Ze protesteerde niet meteen bij deze opmerking.

Uitzondering

Haar gewicht en de reacties erop van anderen hebben sinds haar vroege jeugd een grote impact gehad op Almuli. ''Ik heb me altijd de uitzondering gevoeld. Als jong kind kwam ik huilend thuis met de vraag: waarom ben ik dik? Mijn ouders wisten het ook niet. We aten niet anders dan anderen. Ik dacht daarom dat het aan mijzelf lag.'' Een conclusie die gevoed werd door denigrerende opmerkingen van mensen in haar omgeving.

Niet fair

Almuli deed in 2015 mee aan het tv-programma Obese, met de hoop dat het haar leven zou veranderen. Ze verloor 56 kilo. Het gewichtsverlies maakte haar leven iets gemakkelijker, maar ze werd er niet gelukkiger door.

Almuli hekelt de heersende gedachte dat dikke mensen niet normaal zijn en niet gezien mogen worden. ''Ik snap het wel. Het is al honderden jaren zo. Maar ik vind het niet fair.'' Ze pleit ook voor een andere benadering van medici. ''Niet oordelend. Niet kleinerend. Ze zeggen nu vaak tegen dikke mensen dat ze maar worteltjes moeten eten of een maagverkleining moeten nemen. Dat is te simpel, en werkt ook niet altijd.''

Ster advertentie
Ster advertentie