Achtergrond
KRO-NCRV

Lianne las bijna duizend zelfhulpboeken en kreeg toch een burn-out

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lianne las bijna duizend zelfhulpboeken en kreeg toch een burn-out

Lianne Keemink verslond honderden zelfhulpboeken. Ondanks al de adviezen voor een geweldig leven kreeg uitgerekend zij een burn-out. De zelfverklaarde zelfhulpjunkie slaat nu terug met een boek waarin ze juist de vloer aanveegt met zelfhulpboeken. "Het hoeft niet allemaal groter en mooier", zegt ze in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De zelfhulpboekenverslaafde die een burn-out krijgt. Het lijkt haast een slechte grap. "Tja", zegt Keemink. "Je kunt lezen wat je wilt en allemaal kennis opdoen, maar ervaring is uiteindelijk de beste leermeester." De opgedane kennis uit de honderden zelfhulpboeken werkte flink in haar nadeel. Ze raakte hierdoor juist overspannen. "Als je veel weet over zelfontwikkeling ben je geneigd om maar door te gaan."

Ondanks haar drukke leven heeft VVD-coryfee Annemarie Jorritsma nog nooit een zelfhulpboek aangeraakt. "Ik geloof niet dat ik daar behoefte aan heb. Ook toen ik veel werkte had ik niet het idee dat ik uit balans was."

Boekenkast vol zelfhulpboeken

Als leesliefhebber verslond Keemink in haar jeugd boek na boek uit de plaatselijke bibliotheek. Op haar twaalfde las ze voor het eerst een zelfhulpboek. In de dorpsbibliotheek stuitte ze op een boekenkast vol zelfhulpboeken. Honderden boeken later veegt ze inmiddels bijna de vloer aan met zelfhulpboeken in haar onlangs verschenen boek Je moet (bijna) niks.

Quote

Je moet gewoon een beetje normaal doen

Lianne Keemink

Ze liet los dat ze van alles zogenaamd moet doen om een gelukkig leven te krijgen. "Het lukt nooit allemaal en niet tegelijkertijd", weet ze inmiddels. "Ik moet maar twee dingen in mijn leven. Geld verdienen zodat ik kan leven en een goed mens zijn."

Normaal doen

Ondanks de burn-out leverden de stapels zelfhulpboeken haar toch iets op. "Eigenlijk kwam ik erachter dat je gewoon een beetje normaal moet doen", zegt Keemink. "Het hoeft niet allemaal groter en mooier. Het mag wel natuurlijk, als je ook ontspanning vindt en kunt opladen."

Ster advertentie
Ster advertentie