Achtergrond
NOS

WK leeft in Argentinië 'als nooit tevoren': 'Even afleiding van alle misère'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WK leeft in Argentinië 'als nooit tevoren': 'Even afleiding van alle misère'

Nederland en Argentinië nemen het vrijdag tegen elkaar op in de WK-kwartfinale. Er worden 30.000 Argentijnse fans verwacht in het stadion, terwijl het aantal Nederlanders vermoedelijk de 2000 niet eens haalt. Hoe bereiden de Argentijnen zich voor op het duel met Oranje? NOS Met het Oog op Morgen vroeg dat aan Remi Lehmann, journalist in Buenos Aires.

"Het WK leeft hier als nooit tevoren. Nadat Argentinië Australië uitschakelde afgelopen weekend ging men hier massaal de straat op om dat te vieren. Je kunt wel zeggen dat ze hier enthousiast zijn", zegt Lehmann.

"Voetbal is niet de belangrijkste bijzaak hier, maar gewoon de belangrijkste zaak. Eens in de vier jaar is het een moment waarop de Argentijnen afleiding hebben van alle misère die ze in het dagelijks leven doormaken. Tijdens het WK hoef je even niet na te denken over politieke instabiliteit en economische crises."

De hypocrisie van Europa

"De misstanden in Qatar zijn amper een thema hier", weet Lehmann. "Er is met verbazing gekeken naar de Europese regeringen en pers die met een soort morele superioriteit denken te kunnen vertellen wie wel of niet naar het WK mag gaan. Hier is de houding dat diezelfde Europese regeringen wel gewoon allerlei zaken doen met dubieuze regimes. Dus waar hebben we het nu eigenlijk over? Mensen hier hebben andere problemen. Ze willen even genieten en hebben geen zin in Europeanen die hun de les willen lezen."

"Bijgeloof is een heel groot kenmerk hier", merkt Lehmann. "Als het even slecht gaat tijdens de wedstrijd, worden stokjes wierrook aangestoken. Toen Messi een penalty miste tijdens de wedstrijd tegen Polen, legden duizenden Argentijnen een briefje met de naam van de Poolse keeper in de vriezer. Het zijn bizarre rituelen, maar men is er echt van overtuigd dat het helpt."

'Nederlandje'

"De pers is nog niet heel erg onder de indruk van Oranje. Eén van de tabloids schreef zelfs smalend 'Nederlandje' in plaats van 'Nederland'. Ze schrijven dat dit elftal zich absoluut niet kan meten met de eerdere versies van Oranje waar de Argentijnen tegen hebben gespeeld", aldus Lehmann "Maar men durft niet vol vertrouwen te zeggen dat ze vrijdag gaan winnen, want dat zou heel erg veel ongeluk brengen."

oog wk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie