Achtergrond
EONOS

'Laat de paniek je leven niet overnemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat de paniek je leven niet overnemen'

In de nieuwe theatervoorstelling van acteur Joep Onderdelinden, Ooit, neemt hij het publiek mee in de vraag of het allemaal ooit wel goed komt, en of het ooit niet beter was dan nu. "Het kleine geluk helpt mij altijd verder, dat stamppotje dat voor je klaar staat als je thuis komt."

Voor de mensen die Onderdelinden, bekend als Postbode Siemen uit de tv-serie Saai, een beetje kennen weten dat hij een voorstelling altijd ophangt aan een fase in zijn leven. Dat is voor zijn nieuwe theaterstuk Ooit niet anders. "Vorig jaar januari moest ik al besluiten of ik een nieuwe voorstelling wilde maken, maar in die tijd zat ik tot in mijn oren in het werk. In ons vak is het zo dat je alles aanpakt wat er komt, dus op een gegeven moment was ik overwerkt. Er kwam hierdoor geen inspiratie voor een nieuw stuk. Maar juist dat had ik als uitgangspunt genomen, dat ik geen inspiratie had."

Niets was te gek voor Onderdelinden. Als ZZP'er stond hij soms wel met 40 graden koorts op het podium. "Dat is dan bijna normaal, maar als ik vijf weken niets te doen had, stortte ik in. En dan denk je: komt er nog wel werk? Het gaat niet goed in de theaterwereld, terwijl ik al 30 jaar niet zonder werk heb gezeten. Toch doet het iets met je maar besef je ook: ik kan wel klagen over hoe moeilijk het leven is, maar ik heb al een relatie die 100 jaar duurt en ben nu een gelukkig mens. Dat moet ik soms wel tegen mijzelf zeggen. Anders neemt de paniek het over en dat wil ik niet."

Liedjesprogramma

Onderdelinden zingt in zijn nieuwe voorstelling meer dan ooit. Over liedjes die hem zelf raken. "Tijdens repetities moest ik vaak huilen als ik het nummer Valt van alles om zong over mensen en vrienden die dood gaan. Maar hoe vaker je het zingt, hoe meer je eraan gewend raakt."

En dan te weten dat de acteur van huis uit helemaal geen zanger is. "Als kind wilde ik altijd wel zingen, zong ik ook vaak alles mee, maar dan kreeg ik te horen of het wat zachter mocht. En op de toneelschool moest ik 20 tonen van de piano nazingen en toen ik klaar was zei een vrouw: je bent een fenomeen, je hebt ze alle twintig fout. Dat is een talent."

Het bleek dat Onderdelinden toondoof was. Het heeft er ook voor gezorgd dat er bij hem nog altijd een soort angst heerst of hij wel moet zingen. Tijdens het gesprek in Langs de Lijn En Omstreken twijfelt hij daar ook over. "Ik heb dan last van mijn keel en dan durf ik het niet aan. Terwijl ik wel heel gelukkig word als ik elke avond sta te zingen. Ik krijg ook constant de vraag of ik geen cd op wil nemen. Dat bevestigt wel weer dat ik wel moet zingen." Uiteindelijk zong Onderdelinden wel in het programma. "En ik ben blij dat ik het heb gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stress

Vrijdagavond gaat de voorstelling van Onderdelinden in première. En die laatste 5 minuten voordat het hij het podium betreedt zijn doodeng. "Dan denk je altijd: ik wil dood, en vraag je je af, waarom doe ik dit eigenlijk?" Maar als de theatermaker dan eenmaal begonnen is, is hij niet meer te stoppen. "Het mooiste is als je het publiek in de klauwen hebt. Dat je weet waar ze om moeten lachen. Dat geeft echt een kick."

Video niet beschikbaar

Met de voorstelling Ooit toert Joep Onderdelinden door heel Nederland. De speellijst is te vinden op www.bostheaterproducties.nl

Ster advertentie
Ster advertentie