Achtergrond
KRO-NCRV

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman: 'Cruciaal dat mensen weten wat zich afspeelt in rechtbank'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman: 'Cruciaal dat mensen weten wat zich afspeelt in rechtbank'

Saskia Belleman is allang geen onbekende meer voor rechters en advocaten. Voor De Telegraaf verslaat ze al tien jaar rechtszaken. "Het is fascinerend om te horen waarom mensen soms vanuit het niets iets vreselijks hebben gedaan", zegt ze in Spraakmakers.

Ondanks dat Belleman al jarenlang aanschuift bij zittingen, is ze nog niet uitgekeken op haar werk als rechtbankverslaggever. Ze schrijft over rechtszaken en houdt haar volgers op Twitter op de hoogte van gebeurtenissen. Belleman noemt het "cruciaal" dat mensen weten wat zich afspeelt in de rechtbank.

Amerikaanse series

Want vooralsnog zijn er genoeg misvattingen, weet Belleman. "Mensen baseren hun beeld over de rechtspraak vaak op Amerikaanse series. Dan krijg ik bijvoorbeeld de vraag wanneer de jury uitspraak doet. Nou, dan hebben we nog wel het een en ander uit te leggen over hoe het echt werkt in Nederland."

Quote

Mensen baseren hun beeld over de rechtspraak vaak op Amerikaanse series

Saskia Belleman

En dat doet ze op Twitter waar ze haar volgers van begin tot eind bijpraat over rechtszaken. "Je kunt eindeloos doorgaan met uitleggen", zegt Belleman over de tweets die ze wereld in slingert. "Ik doe objectief verslag, maar ik schrijf niet alles op. Ik ben geen notulist. Ik maak journalistieke afwegingen."

Rechtspraak in tien jaar, met Saskia Belleman

Ster advertentie
Ster advertentie