Achtergrond
KRO-NCRV

'Laat mannen als Michiel de Ruyter en Johan Maurits in hun waarde'

foto: Johan Mauritsfoto: Johan Maurits
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat mannen als Michiel de Ruyter en Johan Maurits in hun waarde'

Het Mauritshuis in Den Haag heeft een buste van Johan Maurits van Nassau uit de foyer verwijderd. Het museum besloot dit te doen in het kader van de maatschappelijke discussie over het slavernijverleden van Nederland. Maurits (1604-1679) verdiende veel geld in Brazilië en liet daarvan onder ander het Mauritshuis bouwen om zijn kunstcollectie te huisvesten.

De VVD en PVV willen nu opheldering van de minister. De PVV spreekt zelfs van een "politiek correcte beeldenstorm". Eerder was er al discussie rondom beelden van Michiel de Ruyter en Jan Pieterzoon Coen, waarnaar de bekende tunnel is vernoemd.

'Jokerkaart'

De stelling in de rubriek Stand.nl was: "Het is goed dat we nationale helden zoals Maurits tegen het licht houden". Community-lid van Spraakmakers Ivo Brautigam, die zichzelf als 'een halfbloed uit een Nederlands/Antilliaans gezin' omschrijft, was het daar niet mee eens.

Volgens hem wordt tegen het slavernijverleden van Nederland te pas en te onpas de 'jokerkaart' gespeeld. "Slavernij was een misselijkmakend maatschappelijk fenomeen dat zich over de hele wereld, bij vele volkeren, afspeelde", aldus Brautigam.

Niet productief

Brautigam vindt dat we het verleden moeten gebruiken om mensen van verschillende rassen samen te brengen om een harmonieuze maatschappij te realiseren. In zijn ogen wordt het slavernijverleden nu vaak door mensen gebruikt om zich af te zetten tegen Nederland, en dat werkt volgens hem contraproductief.

Samen werken aan de toekomst

Hij vervolgt: "Laat mannen als Michiel de Ruyter en Johan Maurits in hun waarde vanuit de tijd waarin ze tóen leefden. Ze hebben enorm veel goeds gedaan voor Nederland. Ontken het verleden van de Nederlanders niet en werk vanuit een positieve invalshoek samen aan een betere maatschappij. Afzetten tegen het verleden werkt averechts en gaat ten koste van een genuanceerd gesprek over de toekomst."

Stand.nl: Het is goed dat we nationale helden zoals Maurits tegen het licht houden

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie