Achtergrond

Manifest Verantwoordelijke Journalistiek: ‘Ik krijg er vlekken van in mijn nek’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Manifest Verantwoordelijke Journalistiek: ‘Ik krijg er vlekken van in mijn nek’

[KRO-NCRV] Het nieuws moet minder negatief gebracht worden. En journalisten moeten meer oog hebben voor positief nieuws. Dat is de kern van het manifest Verantwoordelijke Journalistiek dat het platform World’s Best News heeft gelanceerd. De gasten in het Mediaforum, onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg van Elsevier en media-ondernemer Jan Kees Emmer zien er helemaal niets in.

Eerst slecht nieuws of eerst goed nieuws?

World’s Best News (WBN) heeft het manifest in het leven geroepen. World’s Best News maakt zich sterk voor het brengen van positiever nieuws. De wereld bestaat volgens WBN niet alleen uit slecht nieuws. Al meer dan 40 journalisten hebben het manifest ondertekend waaronder Charles Groenhuijsen, Felix Meurders en Wilma van der Maten. Het nieuws kan positiever worden door middel van het geven van meer context. Zoals dodenaantallen van vergelijkbare rampen naast elkaar leggen. Dat zet de impact soms in een ander daglicht. In vele nieuwsberichten ontbreekt deze context, waardoor de positievere en constructieve toon wegvalt. En het is nu eenmaal een wetmatigheid dat er meer negatief nieuws is dan positief nieuws, aldus de forumgasten.

Journalisten wereldverbeteraars

Jan Kees Emmer zal het manifest niet ondertekenen. “Ik krijg er echt vlekken van in mijn nek.’’ Volgens hem is het dan juist geen journalistiek. “Journalisten zijn er om verslag te doen en om dingen bloot te leggen, misstanden aan de kaak te stellen. Ze zijn er niet om de wereld te verbeteren.’’

Zijn grootste angst is dat journalisten dan met een bepaalde bril gaan kijken en minder snel misstanden gaan opsporen. Nikki Sterkenburg, onderzoeksjournalist bij Elsevier, beaamt dit. “Je moet journalisten gewoon hun werk laten doen.’’ Emmer komt tot de conclusie dat de vrijheid van de journalist wordt ingeperkt door dit manifest en dit mag volgens hem nooit gebeuren.

Te negatief is wegzappen

Als er zoveel slechte dingen gebeuren in de wereld, is het onmogelijk om het daar niet over te hebben. Maar het blijkt dat consumenten de tv uitzetten als het nieuws te negatief is. Jan Kees Emmer en Nikki Sterkenburg zijn het wel eens met de conclusie dat het slechte nieuws afgewisseld moet worden met luchtigere items zoals sport en entertainment.

Ster advertentie
Ster advertentie