Achtergrond

'Arme kinderen hebben ook recht op een nieuwe winterjas'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Arme kinderen hebben ook recht op een nieuwe winterjas'

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) trekt 100 miljoen extra uit voor armoedebestrijding. Ze maakt dat geld niet rechtstreeks over naar de ouders, de hulp is in natura. “Dat geld gaat rechtstreeks naar de sportclub of een nieuwe winterjas”, zei Klijnsma bij De Ochtend op NPO Radio 1.

De staatssecretaris wil de hulp in natura bieden om te voorkomen dat ouders het geld uitgeven aan de huurschuld of de elektriciteitsrekening. Klijnsma wil dat ook kinderen van de allerarmsten mee kunnen doen. “Je ziet dat kinderen niet naar school gaan omdat ze niet kunnen trakteren, dat wil ik niet.”

Schaamte

Een bijkomend probleem is dat ouders niet te koop lopen met hun problemen. Klijnsma: “Belangrijk is dat we de schroom van hulpvragen ter zijde leggen. Stap nu over die drempel heen, ieder kind heeft het recht om mee te doen.”

Klijnsma vindt het geen bezwaar dat ouders dan hun hand moeten ophouden bij de gemeente voor een nieuwe jas. "Als je echt geen geld hebt, dan ben je blij als je kind kan meedoen."

Kijk hier naar het gesprek met staatssecretaris Jetta Klijnsma in De Ochtend


Ster advertentie
Ster advertentie