Achtergrond
KRO-NCRV

Syrische Salem Kurdi: 'De wereld is zo hypocriet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Syrische Salem Kurdi: 'De wereld is zo hypocriet'

"Ze komen, mooi en nieuw en slim!" Als we de tweets van president Trump moeten geloven, dan komt er een militaire aanval op Syrië. Het Nederlandse kabinet heeft bij monde van minister Bijleveld hiervoor begrip uitgesproken, maar is het wel verstandig om achter de harde taal van Trump aan te lopen? Daarover ging vandaag de stelling in Spraakmakers: 'Nederland moet geen steun geven aan een aanval op Syrië'.

Salem Kurdi, wiens ouders uit het Syrische Khan Sheikhoun komen, reageerde vanochtend op de stelling. Volgens hem moet Nederland juist wel steun geven en niet op een aanval op Syrië, maar op een aanval op Assad, Rusland en Iran.

Video niet beschikbaar

De wereld is volgens Kurdi zo hypocriet. "Veel Syriërs denken er zo over. We laten Assad ons bombarderen met allerlei soorten wapens, maar als er een chemische aanval is, dan wordt er opeens gedacht: 'oh we moeten optreden'." Het is volgens Kurdi vrijwel zeker dat Assad achter deze aanvallen zit, "niemand anders heeft die wapens."

Salem Kurdi snapt niet dat als mensen na het zien van de beelden en als ze Assad een beetje kennen, nog twijfelen aan het feit dat hij gas kan inzetten. "Er had al lang opgetreden moeten worden."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie