Achtergrond
EONOS

'Verhoog minimale leeftijd strafvervolging van 12 naar 14 jaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verhoog minimale leeftijd strafvervolging van 12 naar 14 jaar'

De leeftijd waarop iemand strafrechtelijk kan worden vervolgd, moet verhoogd worden van twaalf naar veertien jaar. Dat adviseert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vandaag.

'Minimumleeftijd vervolging verhogen van 12 naar 14 jaar'

Volgens de voorzitter van de adviescommissie, Frank Candel, loopt Nederland internationaal uit de pas. "Als je kijkt naar het internationale verdrag van de rechten van het kind, en ook naar de andere Europese landen, dan ligt de gemiddelde leeftijd op 14 en 15 jaar."

Ontwikkeling brein

Een ander belangrijk argument is volgens Candel dat "we weten dat kinderen op twaalfjarige leeftijd nog niet in staat zijn om het strafproces bewust mee te maken. Ze begrijpen nu vaak niet waarin ze terecht gekomen zijn. Dan kun je je afvragen of er sprake is van een eerlijk proces. Dat heb je alleen maar als je begrijpt in wat voor proces je terecht komt."

Jeugdhulp

Minister Sander Dekker reageert gereserveerd en vraagt zich af of het jeugdstrafrecht wel gemist kan worden. Candel is daarvan overtuigd. "Als een kind op de brugklasleeftijd een misdaad pleegt, moet er wel heel wat aan de hand zijn. Hij heeft een lastige opvoeding gehad, misschien een verstandelijke beperking hebben over een psychiatrische stoornis." Dan helpt het strafrecht ook niet, stelt Candel. "Wat wel helpt is in het kader van het civiele recht beperkingen op te leggen aan die kinderen. Je pakt ze heel hard aan, en het heet dan geen straf omdat het geen strafrecht is, maar ze voelen het wel echt als straf."

Ster advertentie
Ster advertentie