Naar homepage
Achtergrond

Perfect geïntegreerd in Nederland. Wie ben je dan?
NTRVPRO

foto: Radio Docfoto: Radio Doc
  1. Nieuwschevron right
  2. Perfect geïntegreerd in Nederland. Wie ben je dan?

Radiomaker Yula Altchouler is een zogenoemd 'succesverhaal': 30 jaar geleden is zij als kind perfect geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, zich geruisloos aanpassend aan de nieuwe omgeving. Nu vraagt ze zich af: Wie was ik geweest als ik niet in Nederland was opgegroeid? Ze onderzoekt haar succesverhaal en dat van vier leeftijdsgenoten in de tweedelige radiodocumentaire Ons Succesverhaal.

Ons Succesverhaal

Voorstelling

25 jaar geleden stond Yula Altchouler met andere vluchtelingenkinderen op een podium. In een voorstelling vertelden ze ieder een zelfgekozen verhaal en reisden daarmee door het land. Voor het Nederlandse publiek was het toneelstuk een manier om vluchtelingen te begrijpen, voor Yula bleek het een belangrijke stap in haar ontwikkeling.

"Ik was vijftien, nog maar kort in Nederland en zoekende naar wie ik was. Toen ik de mogelijkheid kreeg om mijn verhaal te vertellen aan anderen, kreeg mijn vlucht een plek." Het stuk heeft grote impact gehad. "Van een onzekere tiener ben ik al vertellend de persoon geworden die ik nu ben." Toch knaagt er ook iets. Yula vraagt zich af: "Ben ik in mijn succesvolle aanpassing ook iets van mezelf kwijtgeraakt?"

De prijs van succes

Yula is benieuwd hoe het de andere kinderen uit het stuk is vergaan, en zoekt hen op. Hoe kijken zij terug op de voorstelling? Welk verhaal vertelden zij toen? En wat zegt het verhaal dat je vertelt over wie je bent of wil zijn?

In het radio tweeluik horen we de kinderen van toen - Sahand, Petra, Alberto, Abou en Yula zelf - hun verhaal vertellen en luisteren we met hen naar hun jongere ik. Hun verhalen - van toen en nu - laten ons zien hoe het is om een vluchtelingenkind te zijn en in Nederland op te groeien. Zijn ze inderdaad allemaal een succesverhaal? En wat was de prijs van hun succes?

Yula Altchouler

Yula Altchouler is geboren in Moskou. In 1990 kwam zij samen met haar ouders, grootouders en zus naar Amsterdam. Yula is radio- en tv maker en werkte onder andere mee aan de documentaire Bellingcat- truth in a post truth world (Emmy Award 2019) en is story producer van de Netflix Original serie Human Playground. Ons Succesverhaal is haar eerste lange radiodocumentaire.

Luister hier het eerste deel van het tweeluik Ons Succesverhaal, in Radio Doc:

Radio Doc: Ons succesverhaal - deel 1

Ons Succesverhaal

Credits. Creatief producent Prospektor: Eefje Blankevoort - Uitvoerend productie Prospektor: Laura Verduijn - Muziek en geluid: Jesse Koolhaas - Eindredactie Radio Doc NTR: Ottoline Rijks. Ons Succesverhaal is mogelijk gemaakt dankzij steun van het NPO-fonds.

Ster advertentie
Ster advertentie