Achtergrond

CDA wil Europarlement in Straatsburg sluiten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA wil Europarlement in Straatsburg sluiten

Het CDA hoopt dat de kersverse Franse president Emmanuel Macron werk maakt van het sluiten van het Europarlement in Straatsburg. Dat zegt Europarlementariër Esther de Lange (CDA) in Stand.nl op NPO Radio 1. De Lange vindt dat Nederland moet aansturen op het sluiten van het Franse Straatsburg in ruil voor EU-agentschappen die van Groot-Brittannië naar Frankrijk verhuizen.

Sinds plannen voor een Brexit gaan in de Europese Unie stemmen op om het Europarlement in Straatsburg te verhuizen naar Brussel. Daarmee zou een einde komen aan een 'reizend circus' van Europarlementariërs tussen deze twee steden. Het Verdrag schrijft nu voor dat het Parlement twaalf zittingen per jaar in Straatsburg houdt. Om de Fransen 'schadeloos' te stellen is het plan om twee EU-agentschappen die in Groot-Brittannië zijn gevestigd over te brengen naar Frankrijk.

Na de verkiezingen in Frankrijk blijkt dat de pro-Europese Emmanuel Macron met ruim 65 procent zegeviert in de tweestrijd met Marine Le Pen van Front Nationál. Nu is het de vraag of een frisse wind gaat waaien in Europa. Hans Van Baalen (VVD) vindt dat Macron eerst moet hervormen in eigen land. "Van mij mag Straatsburg morgen nog dicht, maar laten ze eerst Frankrijk zelf hervormen." De VVD’er vindt dat Macron voor de juiste prioriteiten moet kiezen. ''Hij moet eerst kijken wat echt belangrijk is.'' De Lange is stelliger. ''De Brexit is het ideale moment om vaart te maken met sluiten van Straatsburg'', zegt de CDA-Europarlementariër.

Bruggen bouwen

De Lange denkt dat Macron een zware dobber heeft aan de hervormingen in de komende jaren. “Bruggen bouwen en tegelijkertijd hervormen is niet makkelijk”, reageert de Europarlementariër. ''In Nederland denken we dat Macron een 'über-federalist' is die Europa in een hoge versnelling wil veranderen. Volgens mij is dat niet helemaal terecht.'' De CDA'er verbaast zich dat de sluiting van Straatsburg in Den Haag geen topprioriteit heeft.

Positief

Beide Europarlementariërs zijn positief gesteld over de toekomst van Europa na de verkiezingswinst van Macron. ''Over vijf jaar is er meer werkgelegenheid en een goede defensie in Europa'', denkt Van Baalen. ''Kortom: een Europa met perspectief.'' De Lange hoopt op modernisering: ''Geen geld in ouderwetse wegen, maar in digitale infrastructuur. Buitengrenzen verdedigen en inzetten op veiligheid, ook op het gebied van cyberveiligheid.''

Bekijk hier het gesprek in Stand.nl

Ster advertentie
Ster advertentie