Achtergrond

Vier titels van NPO Radio 1 genomineerd voor de Prix Europa!

foto: Prix Europafoto: Prix Europa
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier titels van NPO Radio 1 genomineerd voor de Prix Europa!

[NTR - VPRO] Vandaag werd bekend dat er tussen de nominaties voor de Prix Europa vier titels staan van NPO Radio 1. De Prix Europa is een jaarlijks festival in het Duitse Potsdam waar prijzen worden uitgereikt aan de beste Europese televisie-, radio- en mediaproducties. Vorig jaar viel de podcastserie Opgejaagd van de VPRO in de prijzen. Dit jaar zijn het audio- en radioproducties van de VPRO én van de NTR die kans maken op een prijs.

Radiodocumentaire over Facebook

De radiodocumentaire Facebook, een nachtmerrie, gemaakt door Maartje Duin, is genomineerd in de categorie Radio Documentary. In deze Radiodoc spreekt de maakster met de Nederlandse Sjarrel die in Berlijn werkt als 'content moderator' voor Facebook. Hij ziet onthoofdingen, kinderporno, bergen haat en racisme: zaken die 'artificial intelligence' nog niet kan filteren.

Sjarrel krijgt het minimumloon en nauwelijks psychologische begeleiding. Toch gaat hij niet weg. 'Jullie doen goed werk,' hoort hij steeds. 'Belangrijk werk. Jullie houden Facebook veilig.'

Podcastserie Waarom

{podcast audio="83579" }

De podcastserie Waarom is ook genomineerd in de categorie Radio Documentary. In de serie gaat maakster Eva Moeraert op zoek naar antwoorden op vragen waar zij al twintig jaar mee rondloopt. Haar vriend Bjorn stapte op 18-jarige leeftijd uit zijn leven. Hij deed dat samen met Tom, een jongen van wie de vrienden van Bjorn nog nooit hadden gehoord.

Waarom kende niemand Tom? Wat voor rol speelde de metal en grunge-muziek waar Bjorn naar luisterde en waarom is niemand anders op zoek gegaan naar antwoorden op de vraag: waarom? Waarom onderzoekt in vijf afleveringen deze moeilijke en pijnlijke vragen over vriendschap, onverwerkt verdriet en de donkere zijde van de jaren 90.

De afstand is 3 meter

De afstand is 3 meter

Drie jaar geleden besloot een groep Syrische asielzoekers om een klein koor te vormen, om hun lange wachttijd door te komen. Afgelopen april mocht dit koor op Koningsdag in Groningen optreden. Het was het hoogtepunt in het bestaan van het koor en gaf de leden de kans om hun dankbaarheid aan Nederland te uiten.

Een van de koorleden is Muhamad Abdul Raheem, 30 jaar oud. Zijn optreden voor de koninklijke familie is tot in de kleinste details voorbereid, inclusief de mogelijke vluchtroute tijdens de Koningsdag. Het contrast tussen de extreme veiligheidsmaatregelen op deze dag en de levensgevaarlijke vlucht van Mohamad naar Nederland kan haast niet groter zijn.

Fatos Vladi maakte een radiodocumentaire over deze twee dagen uit het leven van Mohamad. Een verhaal over twee parallelle werelden: binnen en buiten de muren van Europa. De radiodocumentaire van de NTR is genomineerd in de categorie Radio Documentary.

Argos: Verdwenen Vietnamese kinderen

Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit beschermde opvang

Zeker zestig Vietnamese kinderen zijn verdwenen na aankomst in Nederland ontdekte Argos (VPRO/HUMAN). De kinderen waren de afgelopen vijf jaar geplaatst in beschermde opvangcentra voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die een groot risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel.

Argos ging op zoek in Duitsland, Engeland en Frankrijk, en spitte door honderden interne e-mails van de politie en COA (Centrale Opvang Asielzoekers). Ook vertellen medewerkers van de beschermde opvang voor het eerst over hun ervaringen.

Het onderzoek van Argos is onderdeel van Lost in Europe: een internationaal initiatief waarbij onderzoeksjournalisten hun krachten bundelen om te onderzoeken hoe duizenden vluchtelingenkinderen konden verdwijnen na aankomst in Europa. De uitzending is genomineerd in de categorie Radio Current Affairs.

Op 11 oktober aanstaande zullen de prijzen worden uitgereikt.

Ster advertentie
Ster advertentie