Achtergrond

'Luchtvervuiling kost elk jaar 6000 levens'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Luchtvervuiling kost elk jaar 6000 levens'

[KRO-NCRV] "De lucht in Nederland is niet gezond. Mensen worden letterlijk doodziek door de lucht die zij inademen." Hoog tijd voor een stevige aanpak, vindt directeur Michael Rutgers van het Longfonds, bij De Ochtend op NPO Radio 1. Volgens zijn organisatie sterven jaarlijks 5700 Nederlanders door luchtvervuiling en belanden nog eens 12000 mensen daardoor met spoed in het ziekenhuis. Het Longfonds pleit daarom in Den Haag voor een Nationaal Plan Gezonde Lucht.

"Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang", zegt Rutgers. Luchtvervuiling veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van longen en hersenen, waar ze altijd last van houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten.

Aanpak luchtkwaliteit

Het Longfonds is kritisch op de Nederlandse aanpak van de luchtkwaliteit. Gezondheid staat daarbij niet voorop zegt de directeur van het Longfonds. "Lokale bestuurders die hun burgers gezond willen houden, stuiten landelijk op onwil en onmacht. En als we moeizaam winst boeken, dan wordt dat achteloos teniet gedaan door bijvoorbeeld harder te gaan rijden."

Tweede Kamer

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven steunt het pleidooi van het Longfonds. "We moeten inderdaad focussen op de gezondheid van de mensen," zegt Van Veldhoven. "Hier heeft het Rijk een verantwoordelijkheid, niet alleen de gemeenten. Gezondheidsbeleid is ook luchtkwaliteitsbeleid. D66 vindt dat daar ook geld voor moet komen."

Scooters en diesels

De bronnen van de luchtvervuiling zijn industrie, verkeer, intensieve veeteelt en houtrook. Vandaag diende het Longfonds een petitie in bij de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu voor een Nationaal Plan Luchtkwaliteit.

In het plan staat dat de grootste vervuilers als eerste moeten worden aangepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om vervuilende scooters en diesels. Schone en gezonde alternatieven moeten gestimuleerd worden, vindt het Longfonds.

Luister hier naar het gesprek met Michael Rutgers en Stientje van Veldhoven:

Quote

'Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang'


Ster advertentie
Ster advertentie