Achtergrond

Europese Commissie wil dat wasmachines langer meegaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese Commissie wil dat wasmachines langer meegaan

Een bekende ergernis onder consumenten: heb je net een nieuwe wasmachine gekocht, gaat het apparaat een paar weken na het verlopen van de garantietermijn kapot. En dan blijkt het apparaat ook nog eens niet te maken te zijn. Het gebeurt te vaak, vindt de Europese Commissie. Daarom moet er regelgeving komen waardoor alles met een snoer langer meegaat.

Het Repair Café juicht het initiatief toe. Deze organisatie met vrijwilligers helpt consumenten oude apparaten te repareren. “Producenten doen er alles aan om zo goedkoop mogelijke producten te maken. Ze gebruiken zo slecht mogelijke materialen, zo simpel mogelijke sluitingen en houden reservematerialen maar een korte periode op voorraad,” stelt oprichter Martine Postma in Stand.nl op NPO Radio 1. “Vroeger zaten apparaten overzichtelijk in elkaar. Constructies zaten vast met schroeven in plaats van lijm.”

Geplande veroudering

Een probleem dat ook D66-Kamerlid Jan Paternotte opviel. “Het blijkt in heel Europa echt een probleem te zijn dat producten vaak vlak na de garantietermijn ermee ophouden.

Ze beginnen te pruttelen, dat noemen ze geplande veroudering,” vertelt hij. “Bijvoorbeeld door ingebouwde effecten die zorgen dat de reparatie heel moeilijk is of dat een batterij zo diep ingebouwd in het apparaat zit dat je er niet bij kunt.”

Wel blijft het de vraag hoe de Europese Commissie er dan precies voor gaat zorgen dat apparaten langer meegaan. Concrete voorstellen zijn er nog niet. Paternotte denkt aan een systeem zoals dat ook in Oostenrijk bestaat. “Daar is een label ontwikkeld waardoor je van te voren weet hoe lang een product meegaat, nog los van de garantietermijn. Er wordt ook wel gekeken of dat ook inderdaad klopt.”

Ster advertentie
Ster advertentie