Achtergrond
EO

Pia Dijkstra over voltooid leven 'Trek je niet terug in je eigen kamp'

foto: ANP Bart Maatfoto: ANP Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Pia Dijkstra over voltooid leven 'Trek je niet terug in je eigen kamp'

Pia Dijkstra (D66) vindt dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge laks is in het opzetten van het maatschappelijk debat over een waardig levenseinde. Dat zei ze in een interview in het AD. In Dit is de Dag zegt Dijkstra dat ze ervoor wil waken dat mensen zich terugtrekken in hun eigen kamp als het om voltooid leven gaat: ''Juist bij dit onderwerp moet je heel zorgvuldig met elkaar praten.''

Video niet beschikbaar

In het regeerakkoord staat duidelijk beschreven dat dit kabinet tot doel heeft het maatschappelijk debat over voltooid leven te stimuleren. Maar van actiebereidheid bij de verantwoordelijk minister De Jonge ziet Dijkstra, die werkt aan een wetsvoorstel omtrent voltooid leven, vooralsnog niets.

En dat terwijl het onder mensen op hoge leeftijd een heel belangrijk onderwerp is, zegt Dijkstra. "Dat merk ik aan de reacties die ik krijg. Het gesprek kan nu beginnen - ik ben daar al mee bezig. Ik ben regelmatig op bijeenkomsten in het land waar ik dat gesprek voer met mensen. En ik merk elke keer hoe belangrijk het is dat we dit soort zaken met elkaar uitwisselen. Als we gezegd hebben dat we hier het maatschappelijk debat over moeten voeren met elkaar, dan moet je daar niet tot het eind van de kabinetsperiode mee wachten."

Dat het geen makkelijk onderwerp is, begrijpt Dijkstra maar al te goed. "Het gaat over het einde van je leven, dat maakt het ook zo moeilijk. Een maatschappelijk debat heeft nooit een einde, maar het is heel belangrijk om je niet in je eigen kamp terug te trekken. Juist bij dit onderwerp moet je heel zorgvuldig met elkaar praten: wat is nu eigenlijk precies de achtergrond van de vraag? Maar ook: hoe kunnen en willen we als samenleving hiermee omgaan?"

In een reactie op het AD-interview zei minister De Jonge eerder vandaag dat het debat over waardig ouder worden veel breder is dan 'die D66-discussie over voltooid leven.' Het maatschappelijk debat over voltooid leven dat De Jonge behoort te faciliteren is in voorbereiding en gaat volgens de minister nog dit voorjaar van start. "Dat is hoog tijd", aldus Dijkstra. "En als het inderdaad van start gaat, dan hoop ik dat het breed wordt uitgezet. Ik ben benieuwd hoe dat verder vorm gaat krijgen."

Pia Dijkstra over voltooid leven

Ster advertentie
Ster advertentie